Sobota, 23 grudnia 2023
Wigilia Bożego Narodzenia była dla świętokrzyskich chłopów dniem rodzinnego szczęścia i budowania bliskości. Sprzątano chałupy, zdobiono święte obrazy, ubierano podłaźniczki i szykowano smaczne potrawy wigilijne.
Środa, 13 grudnia 2023
14 grudnia (w czwartek) o godz. 17.00 w Muzeum Dialogu Kultur w Kielcach, w ramach cyklu "Czwartki z Dialogiem", odbędzie się spotkanie pt. "Kolędowanie jako sposób zaklinania urodzaju".
Wtorek, 31 października 2023
Termin "Święto Zmarłych" pochodzi z czasów PRL. 1 listopada był dniem wolnym od pracy również wtedy, ale starano się nadać mu charakter świecki, nazywając go dniem Wszystkich Zmarłych bądź Świętem Zmarłych. Dzisiaj na 1 listopada mówimy Wszystkich Świętych, a na 2 listopada, zamiennie z Dniem Zadusznym, Zaduszkami.
Poniedziałek, 11 września 2023
W Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyły się w niedzielę 10 września 23. Świętokrzyskie Dożynki Wojewódzkie. Regionalne święto plonów poprzedziła msza święta, odprawiona w intencji świętokrzyskich rolników w zabytkowym kościele z Rogowa. Przedstawiciele powiatów województwa świętokrzyskiego zaprezentowali swoje wieńce dożynkowe, a na straganach serwowano regionalne przysmaki.
Środa, 10 maja 2023
20 maja (w sobotę), w godz. 09.00 – 17.00, w Centrum Edukacji i Kultury "Szklany Dom" w Ciekotach odbędzie się IV Festiwal Pieśni Maryjnych LAUDATE MARIAM 2023. Wykonawcy zainteresowani udziałem w festiwalu mogą nadsyłać zgłoszenia jeszcze do 12 maja.
Piątek, 7 kwietnia 2023
Święcenie pokarmów zapoczątkowano około VII/VIII w., jednak pierwsze święcenie jajek i chleba odnotowano dopiero pięć wieków później, gdyż Kościół próbował zwalczać tę tradycję. Mówi się, że tradycja święcenia pokarmów narodziła się we Włoszech i Hiszpanii, a przywędrowała do Polski około XII–XIV w. Kiedyś szlachcic posyłał powóz konny po plebana, którym dobrodziej przybywał do dworu, by poświęcić cały stół.
Czwartek, 6 kwietnia 2023
Triduum Paschalne (z łac. triduum – "trzy dni") to najważniejsze wydarzenie w ciągu roku liturgicznego katolików. Jego istotą jest celebracja Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa, która rozpoczyna się wieczorną Mszą Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek, a kończy się drugimi nieszporami po południu Niedzieli wielkanocnej. Zwyczaje i obyczaje związane z tym okresem i poprzedzającymi go chwilami na dawnej świętokrzyskiej wsi zebrała dla czytelników Portalu Informacji Kulturalnej dr Alicja Trukszyn, etnolożka i folklorystka z Działu Kultury WDK.
Środa, 1 marca 2023
Krakowska Fundacja "Korzenie" wydała płytę pt. "Tradycyjne pieśni pogrzebowe z Kielecczyzny". To piąte wydawnictwo promujące dziedzictwo muzyczne regionu Gór Świętokrzyskich.
Środa, 22 lutego 2023
Środa Popielcowa rozpoczynająca Wielki Post zwana była również Wstępną Środą – bo stanowiła "wstęp" do tego okresu liturgicznego. Rozpoczęcie wielkiego postu zostało przesunięte na środę poprzedzającą pierwszą niedzielę postu. Już pochodzący z V wieku "Sakramentarz gelazjański" nawiązuje do Środy Popielcowej, nazywając ją caput quadragesimae ("głowa czterdziestnicy").
Czwartek, 16 lutego 2023
”Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – tak głosi polskie porzekadło. Dawnej w Polsce czwartek był tradycyjnie dniem obżarstwa przed postnym piątkiem. Tradycją było, że w tym dniu jadano obficie kraszone jadło: tłustą kaszę ze skwarkami, kapustę z mięsem i słoniną, boczek i kiełbasę, w menu nie mogło też zabraknąć słodkich racuchów i pączków. Każda szanująca się karnawałowa potrawa zawierała mięsny pierwiastek – nawet pączki.