Niedziela, 18 listopada 2018 - Klaudyny, Romana, Tomasza

Świętokrzyskie kulinaria

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w Kielcach

Czwartek, 7 czerwca 2018

Już w najbliższą niedzielę odbędzie się wojewódzki finał 18. edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Konkursowi towarzyszyć będą występy finalistów 42. Buskich Spotkań z Folklorem. Na scenie zaprezentuje się 31 zespołów ludowych.

Promocja kuchni regionalnej poprzez książkę „Smaki Powiatu Kieleckiego”

Czwartek, 26 kwietnia 2018

W piątek, 27 kwietnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się spotkanie promujące kuchnie regionalną powiatu kieleckiego. Wśród wielu gości swój udział zapowiedziały już gospodynie zrzeszone w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich z całego powiatu kieleckiego.

Kieleckie starostwo wyda książkę kucharską

Wtorek, 18 lipca 2017

Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.

Dziedzictwo kulinarne

Poniedziałek, 22 czerwca 2015

W Kielcach odbył się finał wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.

Produkty tradycyjne ziemi świętokrzyskiej

Poniedziałek, 4 maja 2015

Pani Teresa Wąsik z ŚODR w Modliszewicach omawia zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi. Na koniec przygotowujemy jeden z nich tj. "Chmielnicką gęś pieczoną " w gościnnej restauracji "Cymes" w Chmielniku prowadzonej przez panią Halinę Płazę.

Zasmakuj krainy kultur

Piątek, 6 lutego 2015

Ukazała się publikacja „Zasmakuj krainy kultur” wydana przez Lokalną Grupę Działania "Białe Ługi", a w niej można znaleźć przepisy na potrawy z ziemi chmielnickiej przygotowane z gęsiny.

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla”

Wtorek, 29 października 2013

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” to publikacja, w której znajdziemy przepisy kulinarne pochodzące z naszego regionu. Książka zawiera około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin. Dowiemy się z niej, co to jest swojski wek, jak zrobić dobry chrzan, nauczymy się gotować żurek babci z Olesna i przygotowywać nalewki oraz wina.

100-lecie Odzyskania Niepodległości przez Polskę-"Piłsudski" wystawa w WDK

8 listopada 2018 r. w Sali Gabinetowej Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach została otwarta...

Wieczór poświęcony Pawłowi Pierścińskiemu

Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Kielcach zaprasza 22 listopada o godzinie 17.00 na wieczór...

Premiera inscenizacji „Sny i marzenia” Teatru Plastycznego SEN

W czwartek, 15 listopada na deskach Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach odbyła się premiera...

VII Kieleckie Spotkania Chrześcijańsko-Żydowskie

Stowarzyszenie im. Jana Karskiego zaprasza w dniach 25-30 listopada na siódmą edycję Kieleckich...

Studio Tańca i Stylu „Rewanż” prowadzi nabór na zajęcia taneczne

Studio Tańca i Stylu „Rewanż” prowadzi nabór na zajęcia taneczne dla dzieci, młodzieży i...

Konkurs fotograficzny „Ach świętokrzyskie czaruje” 2018 rozstrzygnięty!

Poznaliśmy laureatów ogólnopolskiego konkursu fotograficznego „Ach świętokrzyskie czaruje”,...

Retrospektywny podwójny album ARIAN

Gościem Portalu Informacji Kulturalnej był Marek FIJAŁKOWSKI - jeden z założycieli kieleckiej...

Walizka Legionisty - suplement

Zapraszamy Państwa do obejrzenia kontynuacji historii walizki legionisty Władysława Franasia....

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 33 145 895
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności