Poniedziałek, 23 lipca 2018 - Sławy, Sławosza, Żelisławy

Świętokrzyskie kulinaria

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w Kielcach

Czwartek, 7 czerwca 2018

Już w najbliższą niedzielę odbędzie się wojewódzki finał 18. edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Konkursowi towarzyszyć będą występy finalistów 42. Buskich Spotkań z Folklorem. Na scenie zaprezentuje się 31 zespołów ludowych.

Promocja kuchni regionalnej poprzez książkę „Smaki Powiatu Kieleckiego”

Czwartek, 26 kwietnia 2018

W piątek, 27 kwietnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się spotkanie promujące kuchnie regionalną powiatu kieleckiego. Wśród wielu gości swój udział zapowiedziały już gospodynie zrzeszone w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich z całego powiatu kieleckiego.

Kieleckie starostwo wyda książkę kucharską

Wtorek, 18 lipca 2017

Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.

Dziedzictwo kulinarne

Poniedziałek, 22 czerwca 2015

W Kielcach odbył się finał wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.

Produkty tradycyjne ziemi świętokrzyskiej

Poniedziałek, 4 maja 2015

Pani Teresa Wąsik z ŚODR w Modliszewicach omawia zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi. Na koniec przygotowujemy jeden z nich tj. "Chmielnicką gęś pieczoną " w gościnnej restauracji "Cymes" w Chmielniku prowadzonej przez panią Halinę Płazę.

Zasmakuj krainy kultur

Piątek, 6 lutego 2015

Ukazała się publikacja „Zasmakuj krainy kultur” wydana przez Lokalną Grupę Działania "Białe Ługi", a w niej można znaleźć przepisy na potrawy z ziemi chmielnickiej przygotowane z gęsiny.

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla”

Wtorek, 29 października 2013

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” to publikacja, w której znajdziemy przepisy kulinarne pochodzące z naszego regionu. Książka zawiera około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin. Dowiemy się z niej, co to jest swojski wek, jak zrobić dobry chrzan, nauczymy się gotować żurek babci z Olesna i przygotowywać nalewki oraz wina.

ZOFIA CZECHLEWSKA : „W tańcu poszukuję wartości, emocji…”

ROZMOWA z ZOFIĄ CZECHLEWSKĄ – cenioną tancerką, solistką, choreografem, doświadczonym pedagogiem,...

Początki fotografii w Kielcach

Do 22 lipca w Wojewódzkim Domu Kultury można oglądać wystawę opowiadającą o początkach fotografii...

Koncert ukraińskiego zespołu

W Domu Środowisk Twórczych w Kielcach wystąpi folkowo-rockowy zespół Trystavisim z Użgorodu.

Warsztaty florystyczne

Instytut Dizajnu w Kielcach zaprasza na warsztaty florystyczne "Zieleń w słoju". Nasadzenia w...

Rusza 45. MHFKMS

Tegoroczny 45. Międzynarodowy Harcerski Festiwal Kultury Młodzieży Szkolnej rozpocznie się 12...

Aniołowo

Kieleckie Centrum Kultury zaprasza na koncert "Aniołowo" w wykonaniu artystów "Piwnicy na...

ZOFIA CZECHLEWSKA : „W tańcu poszukuję wartości, emocji…”

ROZMOWA z ZOFIĄ CZECHLEWSKĄ – cenioną tancerką, solistką, choreografem, doświadczonym pedagogiem,...

Piknik Rycerski i gala „Kryształowego Berła” w Ossolinie

W najbliższą niedzielę 1 lipca w Ossolinie koło Klimontowa odbędzie się 7. Piknik Rycerski...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 31 256 753
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności