Sobota, 27 lipca 2024 - Aureliusza, Natalii, Rudolfa

Świętokrzyskie kulinaria

Festiwal ETNOTYGIEL 2024. Koncert zespołu Tęgie Chłopy

Poniedziałek, 27 maja 2024

W dn. 1–2 czerwca Kieleckie Centrum Kultury zaprasza na Festiwal ETNOTYGIEL. W programie (m.in.): konkurs zespołów ludowych i zespołów inspirujących się muzyką ludową, konkurs kulinarny, piknik rodzinny oraz koncert gwiazdy festiwalu – zespołu Tęgie Chłopy.

Sobota w muzeum: spotkanie pt. "Wszystkie matki na herbatki"

Wtorek, 21 maja 2024

25 maja o godz. 11.00, z okazji zbliżającego się Dnia Matki, w Muzeum Archeologicznym i Rezerwacie "Krzemionki" odbędzie się spotkanie pt. "Wszystkie matki na herbatki". W programie: spotkanie z Arturem Bokłą, współautorem książki "Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów" oraz samodzielne przygotowywanie własnych mieszanek ziołowych herbatek do delektowania się w zaciszu domowym.

Ogólnopolski Festiwal Kultury Ludowej JAWOR U ŹRÓDEŁ KULTURY 2023

Poniedziałek, 12 czerwca 2023

Tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" odbędzie się w dniach 17–18 czerwca. W Kielcach i w Parku Etnograficznym w Tokarni zaprezentują się najlepsi polscy artyści ludowi, których żywiołem są muzyka, taniec, rzeźba, malarstwo i rękodzielnictwo.

Ogólnopolski Festiwal Kultury Ludowej JAWOR U ŹRÓDEŁ KULTURY 2022

Czwartek, 30 czerwca 2022

W niedzielę 26 czerwca 2022 r. Park Etnograficzny w Tokarni stał się polską stolicą kultury ludowej. Na finał Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" zjechało tu bowiem 240 artystów z całej Polski, wybranych w konkursie przez 15 rozgłośni regionalnych Polskiego Radia.

JAWOR U ŹRÓDEŁ KULTURY 2022 – wielkie święto kultury ludowej już w najbliższy weekend

Piątek, 24 czerwca 2022

W najbliższy weekend, 25 i 26 czerwca, w Kielcach i Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" 2022, zorganizowany pod patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prof. Piotra Glińskiego.

Książeczka kucharska MWK

Piątek, 29 stycznia 2021

Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazała się książeczka kucharska zatytułowana "Świętokrzyskie smaki"

Wydawnictwo kulinarne

Środa, 9 grudnia 2020

Starostwo Powiatowe w Kielcach zakończyło prace nad publikacją podsumowującą tegoroczną 13. edycję Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.

Świętokrzyskie smaki

Poniedziałek, 4 maja 2020

Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza na premierę książki kulinarnej online "Świętokrzyskie smaki".

Promocja kuchni regionalnej poprzez książkę „Smaki Powiatu Kieleckiego”

Czwartek, 26 kwietnia 2018

W piątek, 27 kwietnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się spotkanie promujące kuchnie regionalną powiatu kieleckiego. Wśród wielu gości swój udział zapowiedziały już gospodynie zrzeszone w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich z całego powiatu kieleckiego.

Kieleckie starostwo wyda książkę kucharską

Wtorek, 18 lipca 2017

Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.

Dziedzictwo kulinarne

Poniedziałek, 22 czerwca 2015

W Kielcach odbył się finał wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.

Produkty tradycyjne ziemi świętokrzyskiej

Poniedziałek, 4 maja 2015

Pani Teresa Wąsik z ŚODR w Modliszewicach omawia zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi. Na koniec przygotowujemy jeden z nich tj. "Chmielnicką gęś pieczoną " w gościnnej restauracji "Cymes" w Chmielniku prowadzonej przez panią Halinę Płazę.

Zasmakuj krainy kultur

Piątek, 6 lutego 2015

Ukazała się publikacja „Zasmakuj krainy kultur” wydana przez Lokalną Grupę Działania "Białe Ługi", a w niej można znaleźć przepisy na potrawy z ziemi chmielnickiej przygotowane z gęsiny.

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla”

Wtorek, 29 października 2013

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” to publikacja, w której znajdziemy przepisy kulinarne pochodzące z naszego regionu. Książka zawiera około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin. Dowiemy się z niej, co to jest swojski wek, jak zrobić dobry chrzan, nauczymy się gotować żurek babci z Olesna i przygotowywać nalewki oraz wina.

WDK Kielce zaprasza na „Kawę o północy”

Wojewódzki Dom Kultury im. J. Piłsudskiego zaprasza na kolejny koncert laureata konkursu „Wygraj...

XIII Lato w Filharmonii

Filharmonia Świętokrzyska zaprasza na kolejną, trzynastą już odsłonę popularnego cyklu koncertów-...

Tajemnice soli – warsztaty w ECB

Europejskie Centrum Bajki zaprasza na warsztaty pn. „Tajemnice soli”. Będzie można dowiedzieć się...

Nabór na stanowisko dyrektora w instytucjach kultury

Do 26 sierpnia bieżącego roku trwają nabory wniosków kandydatów ubiegających się o stanowisko...

Janusz Knap dyrektorem Departamentu Edukacji, Kultury i Dziedzictwa Narodowego Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach

W Urzędzie Marszałkowskim województwa świętokrzyskiego rozstrzygnięto konkurs na dyrektora...

Kino Letnie z Klimatem w Kinie Fenomen

Już od czwartku, 4 lipca, startuje Kino Letnie z Klimatem 2024. Spotkania z filmem na świeżym...

„Chopinowskie inspiracje” w ogrodzie włoskim Dawnego Pałacu Biskupów Krakowskich

W drugą sobotę lipca w ogrodzie włoskim Dawnego Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach będzie...

Święto Chleba w Jacentowie

Wójt Gminy Sadowie oraz Biblioteka Ośrodek Kultury Gminy Sadowie zapraszają na Święto Chleba,...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 63 199 141
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności