Poniedziałek, 27 maja 2024
W dn. 1–2 czerwca Kieleckie Centrum Kultury zaprasza na Festiwal ETNOTYGIEL. W programie (m.in.): konkurs zespołów ludowych i zespołów inspirujących się muzyką ludową, konkurs kulinarny, piknik rodzinny oraz koncert gwiazdy festiwalu – zespołu Tęgie Chłopy.
Wtorek, 21 maja 2024
25 maja o godz. 11.00, z okazji zbliżającego się Dnia Matki, w Muzeum Archeologicznym i Rezerwacie "Krzemionki" odbędzie się spotkanie pt. "Wszystkie matki na herbatki". W programie: spotkanie z Arturem Bokłą, współautorem książki "Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów" oraz samodzielne przygotowywanie własnych mieszanek ziołowych herbatek do delektowania się w zaciszu domowym.
Poniedziałek, 12 czerwca 2023
Tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" odbędzie się w dniach 17–18 czerwca. W Kielcach i w Parku Etnograficznym w Tokarni zaprezentują się najlepsi polscy artyści ludowi, których żywiołem są muzyka, taniec, rzeźba, malarstwo i rękodzielnictwo.
Czwartek, 30 czerwca 2022
W niedzielę 26 czerwca 2022 r. Park Etnograficzny w Tokarni stał się polską stolicą kultury ludowej. Na finał Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" zjechało tu bowiem 240 artystów z całej Polski, wybranych w konkursie przez 15 rozgłośni regionalnych Polskiego Radia.
Piątek, 24 czerwca 2022
W najbliższy weekend, 25 i 26 czerwca, w Kielcach i Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" 2022, zorganizowany pod patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prof. Piotra Glińskiego.
Piątek, 29 stycznia 2021
Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazała się książeczka kucharska zatytułowana "Świętokrzyskie smaki"
Środa, 9 grudnia 2020
Starostwo Powiatowe w Kielcach zakończyło prace nad publikacją podsumowującą tegoroczną 13. edycję Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.
Poniedziałek, 4 maja 2020
Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza na premierę książki kulinarnej online "Świętokrzyskie smaki".
Czwartek, 26 kwietnia 2018
W piątek, 27 kwietnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się spotkanie promujące kuchnie regionalną powiatu kieleckiego. Wśród wielu gości swój udział zapowiedziały już gospodynie zrzeszone w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich z całego powiatu kieleckiego.
Wtorek, 18 lipca 2017
Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.
Poniedziałek, 22 czerwca 2015
W Kielcach odbył się finał wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.
Poniedziałek, 4 maja 2015
Pani Teresa Wąsik z ŚODR w Modliszewicach omawia zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi. Na koniec przygotowujemy jeden z nich tj. "Chmielnicką gęś pieczoną " w gościnnej restauracji "Cymes" w Chmielniku prowadzonej przez panią Halinę Płazę.
Piątek, 6 lutego 2015
Ukazała się publikacja „Zasmakuj krainy kultur” wydana przez Lokalną Grupę Działania "Białe Ługi", a w niej można znaleźć przepisy na potrawy z ziemi chmielnickiej przygotowane z gęsiny.
Wtorek, 29 października 2013
„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” to publikacja, w której znajdziemy przepisy kulinarne pochodzące z naszego regionu. Książka zawiera około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin. Dowiemy się z niej, co to jest swojski wek, jak zrobić dobry chrzan, nauczymy się gotować żurek babci z Olesna i przygotowywać nalewki oraz wina.