Środa, 23 kwietnia 2025
W dn. 2–4 maja na terenie wokół Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi odbędzie się Majówka w Starożytnej Osadzie "Weleda. Germańskie wieszczki". Już po raz czwarty organizatorzy wydarzenia zaproszą gości w niezwykłą podróż w czasie – do czasów, gdy w Górach Świętokrzyskich tętniło życie plemion pochodzenia germańskiego. Tegoroczna edycja tego wydarzenia pozwoli zgłębić fascynujący świat kobiet kultury przeworskiej. Uczestnicy majówki poznają atrybuty i codzienność kobiet sprzed dwóch tysięcy lat – od stroju i ozdób, aż po sferę magiczną.
Wtorek, 15 kwietnia 2025
19 kwietnia w godz. 12.00–13.00 przed dworem Stefana Żeromskiego w Ciekotach odbędzie się tradycyjne święcenie pokarmów z udziałem biskupa Mariana Florczyka.
Piątek, 11 kwietnia 2025
12 kwietnia o godz. 10.00 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach rozpocznie się "Kiermasz Wielkanocny". Oprócz tradycyjnego kiermaszu, na którym będzie można kupić niezbędne rzeczy do przygotowania niezapomnianych świąt, na gości wydarzenia czekają warsztaty tworzenia palm wielkanocnych, degustacje potraw regionalnych przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich i koncert pieśni wielkopostnych w wykonaniu zespołu "Umiłowani".
Czwartek, 10 kwietnia 2025
12 kwietnia, w godz. 12.00–15.00, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się finał konkursu kulinarnego "Świętokrzyskie Wielkanocne Tradycje Kulinarne".
Poniedziałek, 27 maja 2024
W dn. 1–2 czerwca Kieleckie Centrum Kultury zaprasza na Festiwal ETNOTYGIEL. W programie (m.in.): konkurs zespołów ludowych i zespołów inspirujących się muzyką ludową, konkurs kulinarny, piknik rodzinny oraz koncert gwiazdy festiwalu – zespołu Tęgie Chłopy.
Wtorek, 21 maja 2024
25 maja o godz. 11.00, z okazji zbliżającego się Dnia Matki, w Muzeum Archeologicznym i Rezerwacie "Krzemionki" odbędzie się spotkanie pt. "Wszystkie matki na herbatki". W programie: spotkanie z Arturem Bokłą, współautorem książki "Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów" oraz samodzielne przygotowywanie własnych mieszanek ziołowych herbatek do delektowania się w zaciszu domowym.
Poniedziałek, 12 czerwca 2023
Tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" odbędzie się w dniach 17–18 czerwca. W Kielcach i w Parku Etnograficznym w Tokarni zaprezentują się najlepsi polscy artyści ludowi, których żywiołem są muzyka, taniec, rzeźba, malarstwo i rękodzielnictwo.
Czwartek, 30 czerwca 2022
W niedzielę 26 czerwca 2022 r. Park Etnograficzny w Tokarni stał się polską stolicą kultury ludowej. Na finał Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" zjechało tu bowiem 240 artystów z całej Polski, wybranych w konkursie przez 15 rozgłośni regionalnych Polskiego Radia.
Piątek, 24 czerwca 2022
W najbliższy weekend, 25 i 26 czerwca, w Kielcach i Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Kultury Ludowej "Jawor u źródeł kultury" 2022, zorganizowany pod patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prof. Piotra Glińskiego.
Piątek, 29 stycznia 2021
Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazała się książeczka kucharska zatytułowana "Świętokrzyskie smaki"
Środa, 9 grudnia 2020
Starostwo Powiatowe w Kielcach zakończyło prace nad publikacją podsumowującą tegoroczną 13. edycję Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.
Poniedziałek, 4 maja 2020
Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza na premierę książki kulinarnej online "Świętokrzyskie smaki".
Czwartek, 26 kwietnia 2018
W piątek, 27 kwietnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się spotkanie promujące kuchnie regionalną powiatu kieleckiego. Wśród wielu gości swój udział zapowiedziały już gospodynie zrzeszone w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich z całego powiatu kieleckiego.
Wtorek, 18 lipca 2017
Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.
Poniedziałek, 22 czerwca 2015
W Kielcach odbył się finał wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.
Poniedziałek, 4 maja 2015
Pani Teresa Wąsik z ŚODR w Modliszewicach omawia zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi. Na koniec przygotowujemy jeden z nich tj. "Chmielnicką gęś pieczoną " w gościnnej restauracji "Cymes" w Chmielniku prowadzonej przez panią Halinę Płazę.
Piątek, 6 lutego 2015
Ukazała się publikacja „Zasmakuj krainy kultur” wydana przez Lokalną Grupę Działania "Białe Ługi", a w niej można znaleźć przepisy na potrawy z ziemi chmielnickiej przygotowane z gęsiny.
Wtorek, 29 października 2013
„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” to publikacja, w której znajdziemy przepisy kulinarne pochodzące z naszego regionu. Książka zawiera około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin. Dowiemy się z niej, co to jest swojski wek, jak zrobić dobry chrzan, nauczymy się gotować żurek babci z Olesna i przygotowywać nalewki oraz wina.