Wtorek, 25 września 2018 - Aureli, Kamila, Kleofasa

Świętokrzyskie kulinaria

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w Kielcach

Czwartek, 7 czerwca 2018

Już w najbliższą niedzielę odbędzie się wojewódzki finał 18. edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Konkursowi towarzyszyć będą występy finalistów 42. Buskich Spotkań z Folklorem. Na scenie zaprezentuje się 31 zespołów ludowych.

Promocja kuchni regionalnej poprzez książkę „Smaki Powiatu Kieleckiego”

Czwartek, 26 kwietnia 2018

W piątek, 27 kwietnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się spotkanie promujące kuchnie regionalną powiatu kieleckiego. Wśród wielu gości swój udział zapowiedziały już gospodynie zrzeszone w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich z całego powiatu kieleckiego.

Kieleckie starostwo wyda książkę kucharską

Wtorek, 18 lipca 2017

Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.

Dziedzictwo kulinarne

Poniedziałek, 22 czerwca 2015

W Kielcach odbył się finał wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.

Produkty tradycyjne ziemi świętokrzyskiej

Poniedziałek, 4 maja 2015

Pani Teresa Wąsik z ŚODR w Modliszewicach omawia zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi. Na koniec przygotowujemy jeden z nich tj. "Chmielnicką gęś pieczoną " w gościnnej restauracji "Cymes" w Chmielniku prowadzonej przez panią Halinę Płazę.

Zasmakuj krainy kultur

Piątek, 6 lutego 2015

Ukazała się publikacja „Zasmakuj krainy kultur” wydana przez Lokalną Grupę Działania "Białe Ługi", a w niej można znaleźć przepisy na potrawy z ziemi chmielnickiej przygotowane z gęsiny.

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla”

Wtorek, 29 października 2013

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” to publikacja, w której znajdziemy przepisy kulinarne pochodzące z naszego regionu. Książka zawiera około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin. Dowiemy się z niej, co to jest swojski wek, jak zrobić dobry chrzan, nauczymy się gotować żurek babci z Olesna i przygotowywać nalewki oraz wina.

Teatr Komedia zagości w WDK

Już 27 września o godzinie 17.30 w sali widowiskowej Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach...

Studio Tańca i Stylu „Rewanż” prowadzi nabór na zajęcia taneczne

Studio Tańca i Stylu „Rewanż” prowadzi nabór na zajęcia taneczne dla dzieci, młodzieży i...

Teatr Plastyczny SEN szykuje się do wyjazdu do Włoch

Już 30 września, w dniu Międzynarodowego Święta Głuchych, aktorzy Teatru Plastycznego SEN wraz...

31. Spotkania ze źródłem archiwalnym

Kolejne "Spotkanie ze źródłem archiwalnym" organizowane pod patronatem PIK przez Archiwum...

Obrazy Danuty Waberskiej

Galeria Współczesnej Sztuki Sakralnej "Dom Praczki" w Kielcach zaprasza na wernisaż wystawy prac...

Teatr Komedia zagości w WDK

Już 27 września o godzinie 17.30 w sali widowiskowej Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach...

"Rhythmic past"

Vinay Sharma z Indii zaprezentuje swoje prace w Biurze Wystaw Artystycznych w Kielcach. Można je...

Imieniny Stefana w Szklanym Domu

W Centrum Edukacyjnym "Szklany Dom" w Ciekotach uroczyście obchodzono imieniny Stefana Żeromskiego.

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 32 218 161
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności