Czwartek, 17 stycznia 2019 - Antoniego, Henryki, Mariana

Świętokrzyskie kulinaria

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w Kielcach

Czwartek, 7 czerwca 2018

Już w najbliższą niedzielę odbędzie się wojewódzki finał 18. edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Konkursowi towarzyszyć będą występy finalistów 42. Buskich Spotkań z Folklorem. Na scenie zaprezentuje się 31 zespołów ludowych.

Promocja kuchni regionalnej poprzez książkę „Smaki Powiatu Kieleckiego”

Czwartek, 26 kwietnia 2018

W piątek, 27 kwietnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się spotkanie promujące kuchnie regionalną powiatu kieleckiego. Wśród wielu gości swój udział zapowiedziały już gospodynie zrzeszone w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich z całego powiatu kieleckiego.

Kieleckie starostwo wyda książkę kucharską

Wtorek, 18 lipca 2017

Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.

Dziedzictwo kulinarne

Poniedziałek, 22 czerwca 2015

W Kielcach odbył się finał wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.

Produkty tradycyjne ziemi świętokrzyskiej

Poniedziałek, 4 maja 2015

Pani Teresa Wąsik z ŚODR w Modliszewicach omawia zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi. Na koniec przygotowujemy jeden z nich tj. "Chmielnicką gęś pieczoną " w gościnnej restauracji "Cymes" w Chmielniku prowadzonej przez panią Halinę Płazę.

Zasmakuj krainy kultur

Piątek, 6 lutego 2015

Ukazała się publikacja „Zasmakuj krainy kultur” wydana przez Lokalną Grupę Działania "Białe Ługi", a w niej można znaleźć przepisy na potrawy z ziemi chmielnickiej przygotowane z gęsiny.

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla”

Wtorek, 29 października 2013

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” to publikacja, w której znajdziemy przepisy kulinarne pochodzące z naszego regionu. Książka zawiera około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin. Dowiemy się z niej, co to jest swojski wek, jak zrobić dobry chrzan, nauczymy się gotować żurek babci z Olesna i przygotowywać nalewki oraz wina.

Koncert Kolęd i Pastorałek

10 stycznia 2018 r. w Wojewódzkim Domu Kultury odbyło się tradycyjne, wspólne śpiewanie kolęd z...

Jarosław Skulski z nominacją do tytułu Człowieka Roku 2018!

Miło nam poinformować, że Jarosław Skulski, kierownik kina FENOMEN, działającego w Wojewódzkim...

Koncert Kolęd i Pastorałek

10 stycznia 2018 r. w Wojewódzkim Domu Kultury odbyło się tradycyjne, wspólne śpiewanie kolęd z...

Dzień Judaizmu

Dzień Judaizmu - święto w polskim Kościele katolickim, ustanowione przez Konferencję Episkopatu...

Początki sylwestra

Sylwester, jak każde inne święto, ma swoją tradycję. Ale czy wiemy, skąd się ona wzięła?

Prezenty pod choinkę

Wigilijny zwyczaj obdarowywania bliskich prezentami wziął swój początek jeszcze z rzymskich...

Koncert Kolęd i Pastorałek

10 stycznia 2018 r. w Wojewódzkim Domu Kultury odbyło się tradycyjne, wspólne śpiewanie kolęd z...

Jarosław Skulski z nominacją do tytułu Człowieka Roku 2018!

Miło nam poinformować, że Jarosław Skulski, kierownik kina FENOMEN, działającego w Wojewódzkim...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 34 081 206
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności