- Zdrowa polska żywność to nasze dziedzictwo kulinarne i wizytówka Polski nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Zapraszamy wszystkich, aby odwiedzili Park Etnograficzny w Tokarni i poznali smaki regionu i zdrową polską żywność – dodał Grzegorz Socha, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego.
Jak poinformowała Jolanta Krupa, kierownik działu obszarów wiejskich w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, w tym roku do udziału w konkursie zgłosiło się 35 produktów, ale po weryfikacji przez Polska Izbę Produktu Lokalnego i Regionalnego, trzy z nich zostały odrzucone.
- Mamy wiele ciekawych produktów. Będą to między innymi miody, różnego rodzaju sery, ale także na przykład dżem z szyszek sosnowych i chleb z baziami leszczyny. Laureaci zostaną wyłonieni w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów. Produkty będzie oceniać dziewięcioosobowa komisja, która bardzo restrykcyjnie podchodzi do konkursu – poinformowała Jolanta Krupa.
Finał konkursu rozpocznie o godzinie 10 msza święta w kościele z Rogowa, o oprawę której zadba Zespół Ludowy Bolechowiczanie. Od godziny 11 ruszy scena w sektorze dworsko-folwarcznym, na której zaprezentują się Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka oraz Kapela Kielecczyzna Macieja Ulewińskiego. Gwarę ludową przedstawi Zespół Śwarne Kakonianki, który opowie o tym, jak kiedyś gotowano na świętokrzyskiej wsi. Swój udział zapowiedziało także 56 wystawców z produktami regionalnymi oraz rękodziełem.
Tego samego dnia w skansenie w Tokarni, w ramach cyklu „Rodzinne niedziele w skansenie”, w Kalinie Małej na sektorze wyżynnym odbędzie się także impreza towarzysząca „Wąpierz w zagrodzie”. Uczestnicy poznają dawne wierzenia ludowe i dowiedzą się, jak odtraszano różne potwory.
Cała impreza potrwa do godziny 17.