Do finału zakwalifikowało się 20 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego, po 10 w każdej z dwóch kategorii konkursowych: "świąteczny wypiek" oraz "świąteczna potrawa".
Potrawy przygotowane przez KGW będzie oceniać komisja konkursowa w składzie:
- Tomasz Królikowski – przewodniczący komisji, szef kuchni, twórca programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej,
- Michał Skoczek, znany jako Żorż Ponimirski – bloger, redaktor naczelny "Street Food Polska", promotor kuchni świętokrzyskiej,
- Łukasz Kobiałka – kucharz i dyrektor restauracji "Wilaneska",
- Damian Kozłowski – pracownik Działu Badań Etnograficznych Muzeum Wsi Kieleckiej, autor publikacji na temat dziedzictwa kulturowego Świętokrzyskiego.
Wśród konkursowych wypieków nie zabraknie mazurków, serników i tradycyjnych bab wielkanocnych. W kategorii "potrawa świąteczna" zostały zgłoszone (m.in.) dania charakterystyczne dla Kielecczyzny, takie jak kiełbasa świąteczna po strawczynecku, dzionie wiślickie, wielkanocna krzonówka, czy kugiel radoszycki.
Finał konkursu odbędzie się w Restauracji Wilaneska w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Wstęp wolny.
Organizatorem konkursu jest Renata Janik, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego.
_______
Źródło: Muzeum Wsi Kieleckiej