Piątek, 26 kwietnia 2024 - Marii, Marzeny, Ryszarda

Park Etnograficzny w Tokarni - spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej A A A

Piątek, 1 lipca 2011 Autor: Agnieszka Markiton
Spichlerze polskie na przestrzeni od XIII do XIX wieku można podzielić na dwie podstawowe grupy: spichrze przeładunkowe i spichrze magazynowe. Drugą grupę stanowiły przede wszystkim spichrze wiejskie, folwarczne czy przyklasztorne.
W wieku XVIII najpowszechniejszym rodzajem transportu handlowego był spław rzeczny i spichrze przeładunkowe związane były z przystaniami lub portami. Budowano je zawsze z dużą starannością i pieczołowitym wykończeniem, uważając je za świadectwa dostatku.
Znaczne obszary Kielecczyzny należały do bogatych rodów magnackich i szlacheckich, niejednokrotnie stanowiły też dobra kościelne. Dobra w Złotej należały w XVIII wieku do rodu Wodzickich z Pełczysk. Był to majątek zamożny z urodzajnymi glebami lessowymi i właściciele znaczną nadwyżkę płodów rolnych przeznaczali na sprzedaż.
Dobra złotowskie przylegały do lewego brzegu Wisły m in. w miejscowości Rogów. W porcie rzecznym w Rogowie znajdowało się sześć przeładunkowych spichrzów, z których dwa należały do Wodzickich. Jednym z nich był wzniesiony w 1719 roku, z fundacji Eliasza Wodzickiego opisywany tu spichlerz, który po likwidacji portu w II połowie XIX wieku został przeniesiony do Złotej Pińczowskiej.
Spichlerz ten należy do najbardziej interesujących i wyjątkowo pięknych XVIII-wiecznych obiektów gospodarczych. Wyróżnia się nie tylko wśród zachowanych spichrzów podworskich na Kielecczyźnie, ale wśród innych z terenu całej Polski. Jest dwukondygnacyjny, o jednotraktowym układzie pomieszczeń z sienią na osi poprzecznej i amfiladową wewnętrzną komunikacją, a przykryty jest dachem łamanym krakowskim. Rozbicie dachu na dwie płaszczyzny, rozdzielone wysoką ścianką uskokową, z szerokimi okapami, mały kąt nachylenia połaci oraz jednospadowe daszki okapowe na wysokości stropu pierwszej kondygnacji sprawiają, że sylwetka budynku jest lekka i harmonijna, choć równocześnie sprawia on wrażenie monumentalnej budowli. Elementami zdobniczymi są profilowane końcówki belek stropowych i podciągowych, profilowane „rysie" i szeroki, profilowany gzyms podokapowy, wzbogacony ciosanym fryzem. Sposób opracowania elementów konstrukcyjnych i detali architektonicznych dowodzi wysokiej wiedzy technicznej i umiejętności ciesielskich budowniczych spichlerza.
Wieńcowe ściany wzniesiono z drewna modrzewiowego na dębowych przyciesiach położonych na podmurówce z łamanego kamienia wapiennego. W narożach i w pobliżu drzwi wejściowych umieszczono w podmurówce duże bloki z wapienia pińczowskiego. W pierwotnej lokalizacji, w porcie rogowskim, spichlerz był posadowiony na dębowych kłodach zwanych „peckami". Podmurówkę otrzymał dopiero po przeniesieniu do Złotej, przy czym zachowano w niej fragmenty starych dębowych podpór, które są widoczne w tylnym ciągu podmurówki i ciągach szczytowych. Belki zrębu zwęgłowano na nakładkę jednostronną, połączono między sobą tyblami i dodatkowo spięto "lisicami" przytwierdzonymi za pomocą śrub toczonych z drewna bukowego.
Podłogę parteru oraz podłogo-stropy nad parterem i piętrem wykonano z desek sosnowych grubości ok. 4,5 cm.
Konstrukcje stropów wzmacniają biegnące w długiej osi budynku belki podciągowe, wsparte na ścianach szczytowych, działowych, oraz na pionowych słupach znajdujących się w komorach. W każdej komorze na jednym ze słupów wyżłobiona jest orientacyjna podziałka, która ułatwiała odczytanie ilości składowanego ziarna. Wraz ze schodami łączącymi parter z piętrem umieszczona była drewniana rynna zsypowa ułatwiająca transport ziarna, podobnemu celowi służyły otwory w podłogo-stropie nad parterem, zatykane kołkami.
Łamany dach krakowski ma w części czterospadowej więźbę o konstrukcji krokwiowej wzmocnionej jętkami i uzupełnionej pojedynczą ramą stolcową, a elementy te powiązano gęstą siecią mieczy i zastrzałów. Jednospadowe części mają konstrukcję krokwiowo-płatwiową. Wszystkie połacie pokryte są podwój¬ną warstwą gontu.

Tekst: Tomasz Dzikowski
Źródło: Tomasz Dzikowski, Park Etnograficzny w Tokarni, informator turystyczny, Kielce 1999

Słowniczek:
Dach łamany dach mansardowy - zbudowany jest z dwóch oddzielonych od siebie gzymsem powierzchni połaci dachowych. Może być dachem dwu- lub czterospadowym. Jules Hardouin Mansard, francuski architekt jako pierwszy wprowadził to rozwiązanie konstrukcyjne i wykorzystał poddasze jako część użytkową. Rozróżniamy typy: francuski - część dolna o spadku ok. 60°, część górna o spadku ok. 30° oraz polski - posiada jednakowy spadek obu części; występuje też odmiana typu polskiego – tzw. dach krakowski
Rysie – „schodkowo” wysunięte z płaszczyzny ściany (na węgłach) górne belki zrębu, często ozdobnie nacinane, służące do podparcia okapu.
Gzyms to pozioma, zwykle profilowana listwa wystająca przed lico muru, która chroni elewację budynku przed ściekającą wodą deszczową. Nierzadko pełni też funkcję ozdobną. W tym ostatnim przypadku gzyms tworzyć może kilka profilowanych listew z dodatkowymi ozdobami umieszczonymi nad lub pod listwami.
Fryz - środkowy, poziomy człon belkowania z reguły leżący między architrawem i gzymsem. Bardzo często zdobiony płaskorzeźbami, był jednym z najbardziej ozdobnych elementów antycznych świątyń. W porządku doryckim fryz składał się z następujących na przemian po sobie metop i tryglifów (tzw. fryz metopowo-tryglifowy). Fryz to również poziomy pas zdobiący naczynia i malowidła lub ozdoba architektoniczna. Fryzy takie mogą składać się z powtarzających się motywów geometrycznych lub scen figuralnych.
Konstrukcja wieńcowa (ściana wieńcowa, konstrukcja węgłowa, blok-hauzowa, na zrąb, zrębowa, na zamek) - ściana drewniana znana już w czasach prehistorycznych (od neolitu). Do dzisiaj kontynuowana w rejonach o bogatych tradycjach ciesielskich takich jak Podhale czy Kurpie. Ściana składa się z ułożonych poziomo wieńców z belek drewnianych łączonych w narożach (węgłach) na zamki z ostatkami lub bez nich. Ostatkami nazywa się wystające poza obrys budynku końce belek. Belki leżące na sobie łączy się na ogół dębowymi kołkami - tyblami, chroniąc je przed przesunięciem. Szczelinę pomiędzy nimi należy uszczelnić np. sznurem, pakułami, wysuszonym mchem.
Przyciesia – belki podstawy konstrukcji.
Węgieł – narożnik, w ścianie wieńcowej naroże budynku wykonane z dwóch krzyżujących się belek drewnianych, z których zbudowana jest ściana.
Tybel - drewniany kołek do łączenia części w wyrobach drewnianych; klin, czop.
Lisice – pionowe belki umieszczone parami (po wewnętrznej i zewnętrznej stronie zrębu), skręcane śrubami, mające na celu wzmocnienie ścian (aby zachowały płaszczyznę). Zazwyczaj wykonane jako ozdobne: z głowicami u góry i piedestałami w partiach dolnych.
Więźba dachowa - konstrukcja szkieletowa dachu, dźwigająca pokrycie. Tradycyjną więźbę stanowią wiązary ustawione prostopadle do kalenicy, wykonane z drewnianych belek zespalanych za pomocą złączy ciesielskich.
Krokiew - ukośna belka, najczęściej drewniana w wiązarach dachowych oparta na belce wiązarowej lub oczepie, wzmacniana często jętką lub podpierana płatwią. Na niej, za pośrednictwem łat opiera się pokrycie dachowe.
Jętka - pozioma belka w górnej części wiązara jętkowego, podpierająca krokwie, jest elementem ściskanym. Jętki mocowane tuż przy kalenicy nazywane są grzędami.
Stolec - słup drewniany w konstrukcji wiązara płatwiowo-kleszczowego, element ustroju (konstrukcji) ramy nośnej (stolcowej). Rama składa się z dwóch lub więcej słupków ustawionych na belkach stropowych lub płatwi lezącej na stropie w kierunku prostopadłym do wiązarów. Płatew ta jest często nazywana podwaliną. Słupki połączone są ze sobą płatwią, na której opierają się krokwie. Rama usztywniona jest w kierunku podłużnym mieczami a w kierunku poprzecznym kleszczami.
Płatew - element konstrukcji dachu, układany w kierunku prostopadłym krokwi. Przenosi obciążenia z krokwi.
Gont – drewniany materiał do wykonywania pokryć dachowych. Deseczka z drewna iglastego, o przekroju klina, z wpustem wzdłuż szerszej krawędzi. Łączona poprzez wsunięcie jednej deseczki w drugą.

ZDJĘCIA

Spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej - XVIII-wieczny spichlerz o konstrukcji wieńcowej
Spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej - Budynek dwukondygnacyjny
Spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej - Łamany dach krakowski pokryty gontem
Spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej - Okapy z profilowanym gzymsem podokapowym
Spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej - Ciosany fryz
Spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej - Fragment więźby dachowej i profilowane rysie
Spichlerz zbożowy z Złotej Pińczowskiej - Usytuowanie spichlerza w Parku Etnograficznym w Tokarni

Konkurs pt. "Kapliczki w obiektywie. Uwiecznij ducha tradycji"

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach i Muzeum Wsi Kieleckiej zapraszają fotografów-amatorów do...

Wyniki eliminacji wojewódzkich 69. Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego

Wiadomo już, kto będzie reprezentował województwo świętokrzyskie w przeglądach finałowych 69....

"Lokator" – premiera Studia Pantomimy w KCK

26 kwietnia o godz. 18.00 na małej scenie Kieleckiego Centrum Kultury zostanie po raz pierwszy...

Inauguracja sezonu turystycznego w województwie świętokrzyskim

19 i 20 kwietnia (w piątek i sobotę) w województwie świętokrzyskim zostanie zainaugurowany nowy...

Wybitny skrzypek Mieczysław Jaroński bohaterem kolejnej pocztówki z cyklu "KielczaNIE NIEzwykli, NIEzapomniani"

Nakładem Poczty Polskiej ukazała się kontynuacja cyklu „KielczaNIE NIEzwykli, NIEzapomniani”, w...

Konkurs pt. "Kapliczki w obiektywie. Uwiecznij ducha tradycji"

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach i Muzeum Wsi Kieleckiej zapraszają fotografów-amatorów do...

Wernisaż wystawy absolwentów kieleckiego Plastyka w Galerii Winda

Kieleckie Centrum Kultury zaprasza na wernisaż prac dyplomowych uczniów Państwowego Liceum Sztuk...

Przebojowa, mistrzowska i młoda wiosna w Filharmonii Świętokrzyskiej

Wiosna w Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach zapowiada się bardzo ciekawie. Podczas środowej...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 61 493 026
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności