- Naszym celem jest wyszukiwanie takich produktów, które zasilą nasz rynek produktów regionalnych. Otrzymanie nagrody w konkursie jest bardzo prestiżowe. W tym roku najwięcej jest produktów z powiatu kieleckiego i opatowskiego. Przeważająca liczba to produkty mięsne i napoje alkoholowe. Ciekawe są produkty zbożowe i cukiernicze. - mówi Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz żywności wysokiej jakości, w którym weźmie udział 20 członków Sieci Nasze Kulinarne Dziedzictwo Świętokrzyskie oraz stoiska z rękodziełem ludowym. Wśród wystawców znajdą się laureaci poprzednich edycji konkursu. Konkursowi towarzyszyć będą XLI Buskie Spotkania z Folklorem.
- Zapraszamy wszystkich mieszkańców naszego województwa na finał wojewódzki XVII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Będzie to połączenie muzyki ze smakami regionalnymi. Będzie smacznie i wesoło. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowanych zostanie 56 produktów regionalnych. - mówi marszałek województwa świętokrzyskiego Adam Jarubas.
Wśród tegorocznych produktów znalazły się między innymi: smarowidło wiejskie, kozi kefir zakamieński, ocet owocowy, bulwa skarżyska, trzemecki chrzan domowy, olej z lnianki, buchty ze śliwkami, sodziaki, wino "Emeryk", zawijaniec z królika oraz kawa z żołędzi.
Zapraszamy 18 czerwca o godzinie 11.00 do parku miejskiego w Kielcach. Finał konkursu i wręczenie nagród odbędą się ok. godz. 16.00 – 17.00. Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach.