Konkurs promuje tradycyjne produkty, udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie w polskiej wsi. W tym roku w konkursie rywalizują 54 produkty w czterech kategoriach. Są to produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe są wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadają tradycyjny skład. Są to m.in.: miody, konfitury z wiśni, marmolada z pigwy, salcesony z Sędziszowa, chrzan domowy, dynia w zalewie oraz wyroby cukiernicze, w tym po raz pierwszy lody truskawkowo-śmietankowe z Nowej Słupi.
Wydarzeniu towarzyszyć będzie koncert laureatów 41. Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców znajdą się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.
Zapraszamy 18 czerwca o godzinie 11.00 do parku miejskiego w Kielcach.
Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach.