Program został podzielony na dwa bloki - spotkania i warsztaty praktyczne. Na pierwszym etapie uczestnicy będą zapoznawać się z kuchnią, wyposażeniem i możliwościami jej wykorzystania pod okiem kucharki. Kuchenne przepisy zaprezentuje uczestnikom bibliotekarka (z zasobów biblioteki). Miejscowy poeta wprowadzi uczestników w świat poezji mówiącej o kuchni i potrawach i wspólnie z dziećmi przygotuje strofy o gotowaniu. Zaproszona babcia opowie dzieciom o kuchni tradycyjnej i zachęci do smakowania oraz rozpoznawania aromatów tej kuchni. Gospodynie z regionalnego zespołu wokalnego przybliżą kuchnię regionalną śpiewając i gotując dla uczestników. Dietetyk opowie o niezdrowych produktach i zachęci do zmiany upodobań.
W drugim bloku odbędą się spotkania z instruktorem teatralnym, plastykiem i muzykiem, którzy wskażą uczestnikom inne artystyczne zasoby kuchni. Podczas warsztatów powstanie spektakl teatralny o kuchni i gotowaniu. Z pomocą rodzin i babć zostanie zorganizowana wystawa starych ciekawych przedmiotów używanych w dawnej kuchni. Na zakończenie projektu dzieci wspólnie z rodzicami ugotują wybrane danie i wezmą udział w wycieczce do kawiarenki „magia Karmelu”, gdzie poznają tradycyjny sposób wyrobu słodyczy z naturalnych produktów. Zwieńczeniem projektu będzie wyjazd i spotkanie podsumowujące.Źródło: tkn24.pl












