W tym roku w konkursie rywalizowały 54 produkty w czterech kategoriach. Są to produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe są wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadają tradycyjny skład. Są to m.in.: miody, konfitury z wiśni, marmolada z pigwy, salcesony z Sędziszowa, chrzan domowy, dynia w zalewie oraz wyroby cukiernicze, w tym po raz pierwszy lody truskawkowo-śmietankowe z Nowej Słupi. W konkursie producenci rywalizowali w czterech kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje oraz inne produkty. W kategorii "Produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego" zwyciężyły: szynka z Klonowa, kiełbasa swojska z Okła, karp królewski z Bud, ser gospodarski z Podłazów, miód mniszkowy z Napękowa. Z produktów pochodzenia roślinnego najlepsze okazały się: konfitura z wiśni z Dankowa, dziabana bułka z Wąchocka, chleb żytnio-razowy z czarnuszką z Kielc, bułeczka z cukrem z Rudy Malenieckiej. W kategorii "Napoje bezalkoholowe" zwyciężyło wino gronowe białe półsłodkie z Gór Wysokich w gminie Sandomierz. W kategorii "Inne produkty regionalne" najlepsze okazały się lody truskawkowo-śmietankowe z Nowej Slupi.
Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”, w skład której wchodzi 70 podmiotów. W niedzielę do sieci dołączyły cztery nowe podmioty:
Pasieki Kameduły – Mariusz i Anna Węda
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
Jacek Tworek – kury zielononóżki
„Mat-Mas” – przetwórstwo mięsne.