Na wernisaż zapraszamy 20 marca o godzinie 18:00. Projekt "Smakuje jak papier " dotyczy badań na temat farbowania naturalnymi barwnikami papieru i celulozy lnianej. Do farbowania wykorzystane zostały produkty spożywcze i ekstrakty o pochodzeniu roślinnym takie, jak np. buraki, kurkuma, jagody, łuski cebuli, herbata, czerwona kapusta.
Na wystawie zaprezentowane zostaną efekty tego eksperymentu: partie papierów czerpanych, misy z barwionej masy celulozowej oraz dokumentacja całego procesu. W ramach projektu będą miały miejsce również wydarzenia towarzyszące. Pierwsze spotkanie w formie warsztatów dla dorosłych będzie dotyczyło podzielenia się efektami badań. Na warsztatach wykonamy papiery z naturalnie barwionych pulp.
Drugie wydarzenie związane z projektem to działanie z zakresu design food. Będą to warsztaty kulinarne, które dotyczyły będą tematu barwienia jedzenia (dania) innym jedzeniem. Wykorzystamy w przygotowaniu potraw składniki o bardzo mocnym pigmencie, które pozwolą na ciekawe efekty wizualne.