Krówka Opatowska to tradycyjny, regionalny wyrób produkowany w Opatowie od ponad 30 lat wg tej samej oryginalnej receptury, ręcznie, niezmienioną metodą z naturalnych produktów: mleka, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego. Regionalne krówki były wielokrotnie nagradzane na krajowych i zagranicznych targach. W 2010 r. zdobyły tytuł Perły Regionu w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Najwyższa jakość i tradycja Krówki Opatowskiej potwierdzona została wielokrotnie certyfikatami i głównymi nagrodami na targach żywności. W 2011 r. Krówka Opatowska wpisana została na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od 2012 r. Krówka Opatowska jest członkiem Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
W niedzielę, 30 sierpnia, na opatowskim rynku krówki obchodzić będą swoje święto.