Wielka Sobota to dzień święcenia pokarmów, ognisk przed kościołami i przejmującej liturgii Wigilii Paschalnej w kościołach. Święcenie pokarmów tradycyjnie odbywało się w domach zamożniejszych gospodarzy, przy kapliczkach lub przydrożnych krzyżach albo przy dworach, tak jak np. w Ciekotach przed dworkiem Żeromskich, gdzie zajeżdżał bryczką ksiądz z Leszczyn, aby poświęcić pokarmy znoszone w koszach, kobiałkach i miskach. Dbano o dekorację stołu pod święcone, który był przykryty śnieżnobiałą tkaniną i ozdobiony kolorowymi wycinankami, wąsami zajęczymi i borowiną, z barankiem z masła lub ciasta po środku. Stoły uginały się od obfitości jaj, mięsiw, bab i kołaczy. Obowiązkowymi elementami święconych pokarmów były też sól, chrzan, masło i chleby. Po obrzędzie poświęcenia, pokarmy były umieszczane na honorowym miejscu na stole, aż do wielkanocnego śniadania.
W wielkosobotnie wieczory przy kościołach płoną ogniska – święci się ogień i ciernie, zazwyczaj tarniny, na pamiątkę ukoronowania Chrystusa koroną cierniową. Zarówno poświęcona woda zabrana z kościołów jak i ciernie miały szerokie zastosowanie chroniące obejście i domowników od wszelkiego zła. Dawniej celebracje liturgii paschalnej odbywały się w nocy i kończyły nad ranem procesją rezurekcyjną i radosnym Alleluja. W tę wyjątkową noc, a i potem przez cały świąteczny dzień trwały wielkie kanonady, z użyciem ładunków często własnego pomysłu, jako salut na cześć Zmartwychwstałego Chrystusa i na pamiątkę wielkiego łoskotu, z jakim usuwał się kamień grobowy oraz oślepiającego światła, które stało się w czas Zmartwychwstania.
Po poświęceniu pokarmów w Tokarni, najmłodsi będą mogli wziąć udział w zabawie poszukiwania wiosny oraz upominków na terenie Parku. Wstęp do skansenu będzie bezpłatny w godzinach od 10.30 do 12.30.
Źródło: Muzeum Wsi Kieleckiej