Piątek, 20 kwietnia 2018 - Agnieszki, Amalii, Czecha

Lekcja 10 - Wypalanie A A A

Poniedziałek, 2 lutego 2015 Autor: Agnieszka Markiton
Dobrze wysuszony, surowy wyrób wypalany jest najpierw w temperaturze +800 do 900°C. Jest to tak zwane wypalanie na biskwit lub wypalanie bez szkliwa (glazury). Po takim wypalaniu glina jest już twarda, ale jeszcze porowata. Jeżeli chcemy, aby jakieś naczynie było wodoszczelne, należy je powlec szkliwem (glazurą) i wypalić po raz drugi (w temperaturze +1060°C).

FILMY

ZDJĘCIA

Wyroby przygotowane do wypału. - Fot. Agnieszka Markiton
Wyroby przygotowane do wypału. - Fot. Agnieszka Markiton
Wyroby przygotowane do wypału. - Fot. Agnieszka Markiton
Wyroby przygotowane do wypału. - Fot. Agnieszka Markiton
Wyroby przygotowane do wypału. - Fot. Agnieszka Markiton
Piec do wypalania gliny. - Fot. Agnieszka Markiton
Sposób umieszczania wyrobów w piecu. - Fot. Agnieszka Markiton
Sposób umieszczania wyrobów w piecu. - Fot. Agnieszka Markiton
Sposób umieszczania wyrobów w piecu. - Fot. Agnieszka Markiton
Sposób umieszczania wyrobów w piecu. - Fot. Agnieszka Markiton
Załadowany piec. - Fot. Agnieszka Markiton

Światowy Dzień Ziemi

Obchody Dnia Ziemi zapoczątkowano 22 kwietnia 1970 w Waszyngtonie. W Polsce to święto obchodzone...

Odsłonięcie "Ławeczek Jerzego Kapuścińskiego"

Pamięć o Jerzym Kapuścińskim – jednym z największych miłośników województwa świętokrzyskiego na...

VI Pojedynek na głosy 2018

Pojedynek na Głosy jest to konkurs wokalny, zespołowy dla uczniów szkół gimnazjalnych i...

Suchedniowskie rody - Ostachowscy. Spotkanie pokoleń pod znakiem NIEPODLEGŁA

Stowarzyszenie Kuźniczy Krąg w Suchedniowie zaprasza 3 maja 2018 roku o godz. 15.00 do Ośrodka...

Malujemy pisanki

Ze Świętami Wielkanocnymi od wieków związana jest tradycja zdobienia jajek. Najstarsze pisanki -...

Światowy Dzień Ziemi

Obchody Dnia Ziemi zapoczątkowano 22 kwietnia 1970 w Waszyngtonie. W Polsce to święto obchodzone...

PIK i UJK rozpoczynają współpracę!

Platforma Informacji Kulturalnej województwa świętokrzyskiego rozpoczyna współpracę z kolejną...

Topienie marzanny

Polacy przywiązani są do tradycji i podtrzymują dawne obyczaje. Niektóre z obrzędów zatraciły już...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 29 773 103
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności