Do wykonania żonkila potrzebne będą:
- pasek bibuły w odcieniu żółtym długości 20 cm i szerokości 10 cm
- pasek bibuły w odcieniu jasno żółtym długości 15 cm i szerokości 10 cm
- pasek bibuły w odcieniu żółtym długości 10 cm i szerokości 5 cm
- paseczek bibuły zielonej o szerokości ok. 1 cm do wykonania łodyżki
- drucik
- nić
- nożyczki
- klej
Przygotowanie kwiatu:
Odcinamy pas żółtej bibuły o długości 20 cm i szerokości 10 cm. Składamy go na 5 równych części. Tak złożoną bibułę przycinamy na jednym końcu aby uzyskać kształt „kopułki”. Po rozłożeniu paska uzyskujemy 5 płatków.
Kolejny pasek bibuły o kolorze jasno żółtym odkształcamy na jednym z dłuższych jego boków przez naciągnięcie. Uzyskamy lekko wywinięty brzeg.
Ostatni pasek żółtej bibuły tniemy do połowy jego długości na cieniutkie równe paseczki. Następnie na granicy tego cięcia składamy go. Powstał w ten sposób środek kwiatuszka.
Z przygotowanych części formujemy kwiat. Środek owijamy elementem z wywiniętym brzegiem. Potem wokół całości układamy płatki. Wszystkie elementy zabezpieczamy nicią poprzez owinięcie nią kwiatka tuż pod płatkami.
Drut zawijamy tuż pod płatkami i spiralnie schodzimy w dół tworząc podstawę łodyżki. Następnie owijamy go zieloną bibułą schodząc również spiralnie w dół. Początek i końcówkę zabezpieczamy klejem.
Na koniec końcówki płatków delikatnie wywijamy nożyczkami.