Do wykonania szyszki potrzebne będą:
- pasek czerwonej bibuły długości 40 cm i szerokości 10 cm
- pasek bibuły zielonej długości ok. 15 cm i szerokości ok. 5 cm
- paseczek bibuły zielonej o szerokości ok. 1 cm do wykonania łodyżki
- nić
- drucik
- nożyczki
- klej
Przygotowanie kwiatu:
Zaczynamy od zagięcia rogu paska. Następnie formujemy dłuższy brzeg prostokąta po przez zagięcie i skręt w prawo. Powstaje trwałe zagniecenie bibuły.
Układamy kwiat poprzez zwinięcie paska spiralnie w dół wyraźnym zagięciem na zewnątrz. Kolejne oczka powinny układać się jedno pod drugim. Po złożeniu całość zabezpieczamy nicią.
Pas zielonej bibuły o szerokości 5 cm składamy kilka razy i tniemy do połowy szerokości na cieniutkie paseczki. Po rozłożeniu w miejscach zagięć bibuły pozostały nam szersze fragmenty, należy je dodatkowo pociąć. Każdy cienki paseczek skręcamy, uzyskując w ten sposób igiełki.
Drut zawijamy w miejscu gdzie kończą się zagięcia bibuły i spiralnie schodzimy w dół tworząc podstawę łodyżki. Następnie szyszkę w miejscu mocowania drutu owijamy wcześniej przygotowanym paskiem zielonej bibuły. Na koniec drut owijamy cieńszym paskiem zielonej bibuły schodząc spiralnie w dół. Początek i końcówkę zabezpieczamy klejem.