Do wykonania krokusa potrzebne będą:
- pasek bibuły w odcieniu fioletowym o szerokości 10 cm do wykonania płatków
- pasek bibuły białej o długości 10 cm i szerokości ok. 1,5 cm do wykonania środka
- paseczek bibuły zielonej o szerokości ok. 1 cm do wykonania łodyżki
- drucik
- nożyczki
- klej
Przygotowanie kwiatu:
Odcinamy pas fioletowej bibuły i tniemy go na 2 paski o szerokości ok. 2 cm i długości 10 cm. Każdy paseczek w ¾ jego długości skręcamy, a następnie w tym miejscu składamy. Tak przygotowane elementy odkształcamy w miejscu zgięcia aby uzyskać wypukły kształt. W ten sposób powstały 2 płatki.
Do wykonania środka kwiatka potrzebujemy pasek białej bibuły, którego jeden koniec tniemy na 5 równych cienkich paseczków do połowy długości. Następnie skręcamy je tworząc w ten sposób pręciki. Składamy pasek białej bibuły i uzyskujemy środek krokusa.
Z przygotowanych wcześniej elementów formujemy kwiat układając płatki wokół pręcika wypukłą częścią skierowaną na zewnątrz.
Drut zawijamy tuż pod płatkami i spiralnie schodzimy w dół tworząc podstawę łodyżki. Następnie owijamy go zieloną bibułą schodząc również spiralnie w dół. Początek i końcówkę zabezpieczamy klejem.