Do wykonania chryzantemy potrzebne będą:
- pasek bibuły czerwonej długości 50 cm i szerokości 12 cm
- paseczek bibuły zielonej o szerokości ok. 1 cm do wykonania łodyżki
- drucik
- nożyczki
- klej
Przygotowanie kwiatu:
Składamy pasek bibuły w ¾ jego szerokości, ale w taki sposób aby nie powstało trwałe zagięcie. Następnie całość składamy dwukrotnie na pół.
Tak złożoną bibułę tniemy na cienkie paseczki od strony zagięcia. Jednocześnie uważamy, aby nie przeciąć tego paska złożonego do ¾ szerokości. Całość rozkładamy.
Ponownie zaginamy pocięty paseczek w taki sposób aby powstały „pętelki”. Trzymając paseczek w miejscu podwójnego złożenia tuż pod rozcięciem, układamy kwiat poprzez marszczenie i jednoczesne skręcanie.
Drut zawijamy tuż pod płatkami i spiralnie schodzimy w dół tworząc podstawę łodyżki. Następnie owijamy go zieloną bibułą schodząc również spiralnie w dół. Początek i końcówkę zabezpieczamy klejem.