Z XV i XVI-wiecznych relacji m.in. Ambrozy Contariniego, Fulwiusza Ruggiera, Hieronima Lippomano czy Bonifacego Vanozzi, a także odwiedzających Rzeczypospolitą w wieku XVII m.in. Charlesa Ogiera, Guillaume de Beauplana, Jeana de Laboureur, Ulryka von Werdum i innych podróżnych zainteresowanych naszym krajem aż do końca XVIII wieku, możemy czerpać liczne informacje dotyczące (oprócz spraw państwowych) życia codziennego i barwnego życia wyższych sfer.
Wiele fragmentów wspomnień odnosi się do pańskiego stołu. Zafascynowani wszechobecnym na bankietach zbytkiem i bogactwem, cudzoziemcy opisują umieszczane na nim wspaniałe zastawy, potrawy oraz cały ceremoniał obowiązujący przy stole. Są to opisy pełne zarówno zachwytu, jak i zawierające negatywne opinie na temat zachowania uczestników, służby czy smaku podawanych potraw.
Wykład odbędzie się 28 lipca o godzinie 12.00 w Pałacu Biskupów Krakowskich. Wstęp wolny.
Źródło: MNKi