To pierwsze tego typu wydawnictwo w Polsce w całości poświęcone kuchni Romów. Tradycyjna kuchnia romska nie doczekała się do tej pory tak obszernego, etnograficznego opisu, prócz wzmianek przy okazji przedstawiania zwyczajów i tradycji romskich. Spotkanie z autorkami będzie zatem niecodzienną okazją do podróży kulinarnej po smakach świata, gdyż kuchnia Cyganów/Romów to prawdziwa mozaika składników zdobywanych w czasie dawnych cygańskich wędrówek, przy okazji okraszona pomysłowością romskich kucharek.
„Długie rozmowy, które prowadzimy ze sobą od kilku lat na tematy historii i kultury Romów zainspirowały nas do napisania wspólnej książki” – tak w posłowiu do publikacji "Prosto z garnka. Tradycje kulinarne Romów" piszą jej autorki – etnolog Magdalena Kwiecińska i Romni Monika Szewczyk.
Na spotkanie autorskie i promocję książki "Prosto z garnka. Tradycje kulinarne Romów" zaprasza Muzeum Dialogu Kultur w Kielcach 26 kwietnia o godzinie 16.00. Wstęp wolny.
Źródło: MNKi