W sobotę o godzinie 14.00 rozpocznie się konkurs kulinarny "20 potraw na 20-lecie województwa świętokrzyskiego", w niedzielę będzie można obserwować zmagania profesjonalnych szefów kuchni podczas konkursu "Świętokrzyski Mistrz Kuchni". Podczas tegorocznej edycji konkursu do kulinarnych zmagań staną kucharze profesjonaliści, amatorzy i juniorzy – uczniowie świętokrzyskich szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą przyrządzać regionalne potrawy według oryginalnych i wypracowanych przez siebie receptur. Najlepsze z nich zostaną wybrane i nagrodzone przez jury konkursu - uznanych Mistrzów Kuchni.
- Dwa tysiące porcji rozdanych zostanie gościom, którzy w tym dniu odwiedzą skansen w Tokarni. O tytuł Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni będą walczyć kucharze, podczas organizowanych mistrzostw Polski - mówi Stanisław Wróbel, redaktor naczelny Echa Dnia, które jest współorganizatorem Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków.
Imprezę oprawią muzyką ludową zespoły pieśni i tańca z regionu świętokrzyskiego: Zespół Pieśni i Tańca Domu Kultury w Małogoszczu, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Zespół Pieśni i Tańca Morawica, Zespół Dziecięcy Niedźwiadki, Kapela Świętokrzyska, Kapela Ponidzie Maćka Sobonia, Kapela i Zespół Śpiewaczy Rykoszyn oraz Kamil Połonek. Na stoiskach w skansenie zaprezentują się producenci regionalnych przysmaków oraz rękodzielnicy i twórcy ludowi.