PROGRAM FESTIWALU
Sobota, 6 czerwca, Rynek Starego Miasta
10.00 - oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera”
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Grecji, Hiszpanii, Anglii, Irlandii, Belgii, Szwajcarii
– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy (Browar PINTA) oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine” (Krako Slow Wines)
– co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej
– otwarcie specjalnego namiotu z serami ze Słonecznej Italii, które są w tym roku tematem przewodnim festiwalu (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, Gorgonzola, Taleggio, Monte Veronese, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);
– prezentacja na scenie włoskiego serowarstwa i obecnych w Sandomierzu włoskich producentów przez Piera Sardo (jeden z największych na świecie autorytetów w dziedzinie serowarstwa)
20.00 - uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki – Kraków) oraz Dariusza Barańskiego (Vitkac – Warszawa)
Niedziela, 7 czerwca
09.00 - otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
12.30 - równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2015 roku przez jury (Piero Saro – Włochy – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Mariusz Rybak – Slow Food Deutschland), Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)
14.00 - projekcja filmu „Redyk Karpacki” i rozmowa z bacą Wojciechem Komperdą (Kino Starówka)
16.30 - uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Piero Sardo, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury
18.00 - zakończenie festiwalu
Źródło: Urząd Miejski w Sandomierzu