Poniedziałek, 20 stycznia 2025 - Fabioli, Miły, Sebastiana

Czas Dobrego Sera A A A

PROGRAM FESTIWALU

Sobota, 6 czerwca, Rynek Starego Miasta

10.00 - oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” 
–  od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Grecji, Hiszpanii, Anglii, Irlandii, Belgii, Szwajcarii
–  degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy (Browar PINTA) oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine” (Krako Slow Wines)
–  co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej
–  otwarcie specjalnego namiotu z serami ze Słonecznej Italii, które są w tym roku tematem przewodnim festiwalu (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, Gorgonzola, Taleggio, Monte Veronese, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);
–  prezentacja na scenie włoskiego serowarstwa i obecnych w Sandomierzu włoskich producentów przez Piera Sardo (jeden z największych na świecie autorytetów w dziedzinie serowarstwa)
20.00 - uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki – Kraków) oraz Dariusza Barańskiego (Vitkac – Warszawa)
 
Niedziela, 7 czerwca

09.00 - otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
12.30 - równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2015 roku przez jury (Piero Saro – Włochy – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Mariusz Rybak – Slow Food Deutschland), Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)
14.00 - projekcja filmu „Redyk Karpacki” i rozmowa z bacą Wojciechem Komperdą (Kino Starówka)
16.30 - uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Piero Sardo, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury
18.00 - zakończenie festiwalu
 
 
Źródło: Urząd Miejski w Sandomierzu 

„Walentynkowy Weekend dla Zakochanych” z Katarzyną Pakosińską w WDK

Wojewódzki Dom Kultury im. Józefa Piłsudskiego w Kielcach zaprasza 14 lutego na „Walentynkowy...

Filharmonia Świętokrzyska zaprasza na „Barwy romantyzmu”

W najbliższy piątek w Filharmonii Świętokrzyskiej będzie można posłuchać koncertu symfonicznego...

„Niedoparki” – premiera spektaklu w Teatrze „Kubuś”

Teatr Lalki i Aktora „Kubuś” w Kielcach im. Stefana Karskiego zaprasza na pierwszą w nowym roku...

„Koncert z miłością w tle” – Walentynki z Zespołem Pieśni i Tańca „Kielce”

W sobotę, 15 lutego, w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się „Koncert z miłością w...

XIII Ogólnopolski Konkurs Kolęd, Pastorałek i Piosenek Świątecznych „Kolęda Płynie z Wysokości…”

Gminny Ośrodek Kultury „Perła” w Nowinach organizuje XIII Ogólnopolski Konkurs Kolęd, Pastorałek...

Nie żyje znakomita świętokrzyska garncarka Elżbieta Klimczak

Zmarła Elżbieta Klimczak, wybitna garncarka z gminy Morawica. Była laureatką wielu konkursów...

Sylwester w Kielcach – wystąpi Baranovski

Baranovski będzie gwiazdą tegorocznego Sylwestra Miejskiego, który odbędzie się na kieleckim...

"O sole mio" – zajęcia z klasycznej emisji głosu w WDK

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach ma wyjątkową, unikatową ofertę dla pasjonatów śpiewania –...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 66 349 769
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności