Będą to warsztaty wykonywania jadalnych naczyń które poprowadzą Martyna Ochojska, Dominika Wysogląd i Joanna Jurga - absolwentki warszawskiej ASP, które opracowały recepturę jadalnych naczyń.
Własną miskę, talerz czy łyżeczkę będzie można wyprodukować z masy, w skład której wchodzi m.in. banan, ryż, mąka ziemniaczana, olej i woda. Projektantkom zależy na promowaniu pozytywnych zachowań proekologicznych i rozwijaniu kreatywności w oparciu o najprostsze składniki. Własną miskę będzie można zjeść, poczęstować nią ptaki lub bez wyrzutów sumienia wyrzucić. Rozkład takiego naczynia zacznie się już po dwóch tygodniach.
Po warsztatach będzie można obejrzeć wystawę jadalnych naczyń przygotowaną przez autorki projektu i uczestników warsztatów. Założeniem projektantek jest galeria zestawów wykonanych przez ludzi. Przepis na jadalną masę jest udostępniony na zasadach open source, tak więc, każdy będzie mógł we własnym zakresie wykonać swój zestaw i dołożyć go do wystawy podczas Nocy Muzeów.
Warsztaty są bezpłatne, konieczne są zapisy: wlasnoreczni@zamkowa3.pl
Źródło: Institute of Design Kielce