Tematem przewodnim konkursu była regionalna kuchnia świętokrzyska. Celem konkursu "Cudze chwalicie swego nie znacie… - w poszukiwaniu kulinarnych przysmaków naszego regionu” było wykorzystanie tradycyjnych i lokalnych produktów do produkcji potraw, poszukiwanie i promowanie receptur regionalnych, ocalenie ich od zapomnienia oraz zapoznanie się z tak zwaną "babciną" kuchnią.
W konkursie znalazły się przepisy oparte na starych metodach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Były również unowocześnione receptury, zawierające nowe składniki, dawniej niedostępne na ziemi świętokrzyskiej.
Organizatorami zawodów były Klub Fascynacji Kulinarnych w ZSP nr 1 w Busku-Zdroju oraz Restauracja Ponidzie (Hotel Słoneczny Zdrój).
Wyniki konkursu:
I miejsce - Sput Gabriela i Wójcik Małgorzata
II miejsce - Mariola Lasak i Klaudia Pietrusik
III miejsce - Białecka Izabela i Kordyl Aneta
I wyróżnienie - Janicka Weronika i Szostak Alan
II wyróżnienie - Szumera Weronika i Lasak Beata
III wyróżnienie - Jankowiak Adrian i Kowal Kamila