Celem konkursu było rozwijanie pasji kulinarnych wśród uczniów, propagowanie zasad zdrowego żywienia oraz promocja szkoły. Uczestnicy konkursu na wykonanie potrawy - roladek schabowych i surówki - mieli dwie godziny. Nad przebiegiem i oceną konkursu czuwało jury w składzie: Justyna Ławińska, Ewa Janowska (nauczyciele ZSSU), Małgorzata Ledwójcik z Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego oraz Regionalny Szef Kuchni z Kielc Robert Kopacz.
Najlepszą potrawę przygotowała reprezentacja organizatorów konkursu - Gimnazjum nr 2 ze Skarżyska-Kamiennej w składzie: Iga Mosiołek, Julia Ucińska, Karolina Furcińska. Drugie miejsce zajęło Gimnazjum nr 3 ze Skarżyska-Kamiennej w składzie Diana Biela, Weronika Karpeta, Martyna Zbroja. Trzecie miejsce przypadło Gimnazjum z Orońska (Aleksandra Sidor, Karolina Wójtowicz, Agata Jedlińska).