Konkurs promuje produkty żywnościowe o wyjątkowej jakości i renomie, które wynikają z tradycji regionu. Głównym celem przedsięwzięcia jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez żywność przemysłową.
Zgłoszone do konkursu produkty powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, powinny mieć tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę. W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.
Konkurs odbędzie się w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne. Finał odbędzie się 14 czerwca w godzinach od 11.00 do 17.00 przed Wojewódzkim Domem Kultury w Kielcach. Wydarzeniu towarzyszyć będzie koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród wystawców znajdą się laureaci poprzednich edycji Konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.
Szczegółowe informacje na temat trybu zgłoszeń do konkursu, regulamin oraz karty zgłoszeniowe dostępne są na stronie sodr.pl.
W drugim etapie konkursu produkty nominowane w regionach będą walczyć o prestiżową nagrodę „Perła 2015”. Konkurs na szczeblu krajowym będzie rozstrzygnięty we wrześniu 2015 roku w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Źródło: Urząd Marszałkowski