W turnieju wzięło udział 6 kół: KGW Wzdolskie Kołowrotki, gm. Bodzentyn, KGW Chełmowianki, gm. Nowa Słupia, KGW z Bielin, KGW Wola Jachowa, gm. Górno, KGW Zespół Obrzędowy „Kowalanki”, gm. Sitkówka Nowiny i KGW Macierzanka, gm. Miedziana Góra.
Półfinał i finał turnieju obejmował trzy rundy, po pięć pytań każda. Ciekawą i dość trudną konkurencją, zarówno w półfinale, jak i w finale, okazała się runda trzecia, w której kucharze Tomasz Pawlusek z hotelu Odyssey i Bartłomiej Herbuś z Karczmy Regionalnej w Nowej Hucie przygotowali potrawy charakterystyczne dla powiatu kieleckiego z udziałem produktów wpisanych na LPT oraz posiadające chronione oznaczenia Unii Europejskiej. W eliminacjach półfinałowych zadanie polegało na podaniu nazw potraw oraz wskazaniu ich podstawowych składników. A były to zalewajka świętokrzyska, drągoły i baniocek. Dwie drużyny z największą ilością punktów, które przeszły do finału, musiały odgadnąć, jakie produkty regionalne posiadające chronione oznaczenie geograficzne wchodziły w skład serwowanych potraw i z jakiego regionu dany produkt pochodził. Do finału Tomasz Pawlusek przygotował zupę z fasolą korczyńską, „maścibrzuch” i deser z kaszą jaglaną gierczycką ze śliwką szydłowską.
Wyniki turnieju
I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Zespół Obrzędowy „Kowalanki”
II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Wzdolskie Kołowrotki
III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Wola Jachowa
Trzy pozostałe drużyny: Koło Gospodyń Wiejskich z Bielin, Koło Gospodyń Wiejskich Chełmowianki, Koło Gospodyń Wiejskich Macierzanka otrzymały wyróżnienie.
Źródło:
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach