Kiermasz odbędzie się 15 listopada w godz. 9.00-13.00, a jego dodatkową atrakcją będzie pokaz kulinarny - przygotowanie parzybrody w wykonaniu szefa Kuchni Best Western Grand Hotel Rafała Korusa. Kiermasz będzie doskonałą okazją do spróbowania i zakupienia wędlin z gospodarstwa „Wyroby Tradycyjne u Bogusia” w Łosieniu i pieczywa na zakwasie z Piekarni Bodzentyńskiej w Kielcach oraz orkiszowego z Gospodarstwa Ekologicznego Ekorab. Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia oferować będzie tradycyjne dżemy i konfitury w wyjątkowych smakach. Będzie także naturalny tłoczony sok z jabłek z firmy Smaki Ogrodu w Bielinach. Gospodarstwo agroturystyczne „Pytlówka” zaprezentuje ciasto z dyni i domowe przetwory owocowe. Pojawi się również Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy ze słynnym twarogiem krajanką oraz Uzdrowisko Busko-Zdrój z wodą buskowianką i kosmetykami z wodą siarczkową. Miłośnicy słodyczy będą mogli spróbować miodów z Gospodarstwa Pasiecznego Zabawa w Skroniowie.
Celem cyklu jest zapoznanie mieszkańców Kielc i okolic z bogactwem kulinarnego dziedzictwa regionu świętokrzyskiego oraz promowanie bezpośredniego kontaktu konsumenta z produktem i producentem, który pozytywnie wpływa na wzrost świadomości lokalnej społeczności w zakresie zdrowego odżywiania.
Wstęp jest bezpłatny.
Źródło: Urząd Marszałkowski