Kiermasz będzie doskonałą okazją do spróbowania i zakupienia wędlin tradycyjnych ze „Staropolskiej Garmażerki” i pieczywa na zakwasie z Piekarni Bodzentyńskiej w Kielcach oraz orkiszowego z gospodarstwa ekologicznego „Ekorab”. Firma” Twój Ogród” ze Starachowic oferować będzie tradycyjne dżemy i konfitury w wyjątkowych smakach, a gospodarstwo ekologiczne „Zagroda Królów” – piernik z żytniej mąki i mleko od krowy rasy Jersey. Będzie także naturalny tłoczony sok z jabłek z firmy „Smaki Ogrodu” w Bielinach. Gospodarstwo agroturystyczne „Pytlówka” zaprezentuje ciasto z dyni i domowe przetwory owocowe. Pojawi się również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku z nabiałem z Listy Produktów Tradycyjnych oraz Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie z krówką opatowską. Miłośnicy słodyczy będą mogli spróbować miodów z gospodarstwa pasiecznego „Zabawa” w Skroniowie.
Celem cyklu jest zapoznanie mieszkańców Kielc i okolic z bogactwem kulinarnego dziedzictwa regionu świętokrzyskiego oraz promowanie bezpośredniego kontaktu konsumenta z produktem i producentem, który pozytywnie wpływa na wzrost świadomości lokalnej społeczności w zakresie zdrowego odżywiania.
Kiermasz "Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie" odbędzie się 18 października w godz. 9.00-13.00 w kawiarni „Klimt" Best Western Grand Hotel przy ul. Sienkiewicza 78 w Kielcach. Wstęp jest bezpłatny.
Źródło: Urząd Marszałkowski