Cele konkursu to identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach przygotowywanych ze składników pozyskanych w lasach powiatu włoszczowskiego, poszukiwanie potraw specyficznych, które mogą stać się wizytówką powiatu włoszczowskiego, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki oraz gastronomii przetwórstwa.
Konkurs zostanie przeprowadzony podczas Włoszczowskich Targów Runa Leśnego, w niedzielę, 28 września. W przedsięwzięciu mogą wziąć udział zarówno stowarzyszenia, organizacje środowiskowe, jak i osoby indywidualne. Warunkiem uczestnictwa jest złożenie zgłoszenia w Wydziale Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego we Włoszczowie do 22 września. Każdy uczestnik może zgłosić nie więcej niż dwie potrawy z runa leśnego, czyli grzybów, jagód, malin, jeżyn. Potrawy powinny być wytwarzane lokalnie, tradycyjnymi domowymi metodami i wywodzić się z tradycji kulinarnej danego terenu.
Potrawy będą oceniane w dwóch kategoriach: potrawa z grzybów i potrawa z runa leśnego na słodko. Będzie także degustacja dla publiczności. Każda potrawa będzie oceniana wg sposobu podania potrawy i wyglądu, składników potrawy oraz wykorzystania surowców lokalnych, walorów smakowych oraz miejsca w tradycji lokalnej wsi, sołectwa czy gminy.