Regionalne krówki były wielokrotnie nagradzane na krajowych i zagranicznych targach. W 2010 r. zdobyły tytuł Perły Regionu w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Rok później wyrób został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.
W niedzielę, 1 września, od godz. 16.00, na opatowskim rynku krówki obchodzić będą swoje święto.
Program Święta Krówki Opatowskiej:
16:00 - uroczyste otwarcie Święta Krówki Opatowskiej
16:10 - prezentacja projektu Poznajmy Opatów z Krówką Opatowską oraz projektów realizowanych w ramach programu Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością; poczęstunek ciastami z masą krówkową; otwarcie wystawy fotografii pt. „Opatów dawniej i dziś”
16:25 - koncert Orkiestry Dętej Huty Szkła Tadeusza Wrześniaka
16:45 - „Tworzymy wielki portret krówki opatowskiej” - konkurs plastyczny
17:00 - występ zespołu „SDL” z Ćmielowa
17:30 - tajemnice niepowtarzalnego smaku krówki opatowskiej - prezentacja multimedialna
17:45 - „Smaki krówki opatowskiej - konkurs
18:00 - uroczyste krojenie opatowskiej krówki ciągutki - degustacja
18:10 - pokaz techniki pakowania krówki opatowskiej
18:15 - „Zawijanie krówki opatowskiej w etykietki na czas” - konkurs z nagrodami
18:30 - koncert zespołu „Azotox” z Ćmielowa
18:50 - prezentacja portretu krówki opatowskiej
19:05 - Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Krówki Opatowskiej
19:30 - występ zespołu „For Instance”
19:50 - „Rozciąganie opatowskiej krówki ciągutki” - konkurs z nagrodami
20:00 - występ Piotra „Restka” Resteckiego
20:30 - zabawa pod gwiazdami z zespołem „Metrum”