– W czasie wykładu wnikniemy w tajemnice kultury żydowskiej i zobaczymy unikalne podejście Żydów do kwestii zdrowia. Omawiając sposób odżywiania się wyznawców judaizmu, sięgniemy do Biblii Hebrajskiej, by odkryć ważne wskazówki dietetyczne. Wejdziemy do żydowskiego domu, by przyjrzeć się koszernej kuchni i tradycyjnym potrawom żydowskim. Przedstawimy także badania naukowe oceniające wpływ stylu życia i zaufania do Boga na stan zdrowia Żydów – zapowiada Agata Radosh, która poprowadzi spotkanie.
Agata Radosh zajmuje się edukacją w zakresie ochrony i promocji zdrowia, prowadzi Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Stylu Życia "Sięgnij Po Zdrowie" w Poznaniu i "Klub Zdrowia" w Chrzanowie. Jest autorką książki Sięgnij po zdrowie. Interesuje się zasadami żywieniowymi narodu żydowskiego.
Wykładowi pt. Dieta Żydów, podobnie jak i wszystkim następnym, towarzyszyć będzie degustacja potraw przygotowanych zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się. Goście spotkań będą mogli skorzystać z porad i przepisów osób, które od lat praktykują przedstawiane diety.
Organizatorzy spotkań zapowiadają także konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.
Wstęp wolny.
Na kolejne spotkania organizatorzy zapraszają:
- 27.03.2025 o godz. 17.00 – Dobre trawienie, dobre zdrowie, prelegent: Beata Śleszyńska,
- 10.04.2025 o godz. 17.00 – Nakarm swój mózg, prelegent: Alina Ciupa.
- Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w w Kielcach,
- Chrześcijańska Służba Charytatywna "Fundacja Blisko Serca".
- Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Stylu Życia "Sięgnij Po Zdrowie".
_______
Źródło: Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Kielcach
















