W publikacji znajdują się przepisy potraw, w tym przygotowanych na konkurs kulinarny "Smaki gęsiny", którego rozstrzygnięcie odbyło się 11 listopada 2014 r. w Chmielniku:
- flaczki z gęsich żołądków, przygotowane przez KGW Zrecze Chałupczański,
- pasztet z gęsich wątróbek przygotowane przez bar „Rondo” z Chmielnika,
- rolada z gęsi gotowana i pierogi z mięsa gęsiego przygotowane przez Gospodarstwo Agroturystyczne "Różane Wzgórze" z Lubani,
- gęsie cycki w galarecie z mazidłem chrzanowym przygotowane przez KGW Śladków Mały,
- gęś pieczona, ziemniaki opiekane, modra zasmażana kapusta przygotowana przez zajazd "Wilczyniec" ze Śladkowa Małego,
- gęś pieczona z solanki przygotowana przez Świętokrzyskie Stowarzyszenie na rzecz Osób Niepełnosprawnych Ruchowo "Nie jesteś sam" z Chmielnika.
Publikacja ukazała się w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.