Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 - Hugona, Piotra, Roberty

Tradycja dożynek A A A

Piątek, 4 września 2015 Autor: Barbara Jankowska-Piróg
Dożynki - inaczej nazywane Świętem Plonów - to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych, podczas którego proszono o jeszcze lepszy urodzaj w następnym roku.

W czasach przedchrześcijańskich było to etniczne święto słowiańskie, przypadające w okresie równonocy jesiennej - 23 września. Obrzęd dożynek prawdopodobnie związany był pierwotnie z kultem roślin i drzew, potem z pierwotnym rolnictwem. Wraz z rozwojem gospodarki folwarczno-dworskiej w XVI wieku dożynki zagościły na dworach majątków ziemskich. Urządzano je dla żniwiarzy, czyli służby folwarcznej i pracowników najemnych w nagrodę za ciężką pracę przy żniwach i zebrane plony. Towarzyszyły im biesiady z poczęstunkiem i tańcami.

U schyłku XIX wieku, wzorem dożynek dworskich, zaczęto urządzać dożynki chłopskie, gospodarskie. Bogaci gospodarze wyprawiali je dla swych domowników, rodziny, parobków i najemników. W okresie międzywojennym zaczęto organizować dożynki gminne, powiatowe i parafialne. Wtedy już towarzyszyły im wystawy rolnicze, festyny i występy ludowych zespołów artystycznych.

Obchody święta rozpoczynały się wiciem wieńca, z pozostawionych na polu zbóż, z czerwonej jarzębiny, owoców, kwiatów i wstążek. Wieńce dożynkowe miewały zwykle kształt korony lub koła. W przeszłości umieszczano w nich także żywe koguty, kaczęta lub małe gąski, co miało zapewniać zdrowy przychówek gospodarski. Wieniec dożynkowy niosła najlepsza żniwiarka, czasami z pomocą innych. Za nią szedł orszak odświętnie ubranych żniwiarzy, niosących przybrane kwiatami kosy i sierpy. Wieniec i chleb wypieczony z mąki pochodzącej z ostatnich zbiorów niesiono do poświęcenia w kościele. Później w uroczystym pochodzie udawano się do dworu lub do domu gospodarza dożynek. Wieniec dożynkowy przechowywany był w stodole do kolejnego roku, do nowego siewu.

Obecnie uroczystości dożynkowe mają charakter religijny i ludowy. Ceremonii przewodniczą Starosta i Starościna, którzy wręczają bochen gospodarzowi dożynek. Gospodarzem dożynek świeckich jest przedstawiciel lokalnej administracji państwowej bądź samorządowej. Jemu też składane są symboliczne dary z najnowszych plonów, które stanowią wystawę osiągnięć lokalnych rolników.

Kielecki Spacer Miejski – Kielce w pigułce

Co można zobaczyć w Kielcach? Co pokazać znajomym, którzy przyjechali w odwiedziny z innego...

Majówka na zamku Krzyżtopór w Ujeździe

Zamek Krzyżtopór w Ujeździe rozpoczyna sezon turystyczny. W długi weekend majowy na zwiedzających...

Wyniki eliminacji wojewódzkich 69. Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego

Wiadomo już, kto będzie reprezentował województwo świętokrzyskie w przeglądach finałowych 69....

Świętokrzyska Zagroda Kultury – Harmonia

Na turystycznej mapie województwa świętokrzyskiego pojawił się nowy przystanek. Harmonia- czyli...

Wybitny skrzypek Mieczysław Jaroński bohaterem kolejnej pocztówki z cyklu "KielczaNIE NIEzwykli, NIEzapomniani"

Nakładem Poczty Polskiej ukazała się kontynuacja cyklu „KielczaNIE NIEzwykli, NIEzapomniani”, w...

Konkurs pt. "Kapliczki w obiektywie. Uwiecznij ducha tradycji"

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach i Muzeum Wsi Kieleckiej zapraszają fotografów-amatorów do...

Wernisaż wystawy absolwentów kieleckiego Plastyka w Galerii Winda

Kieleckie Centrum Kultury zaprasza na wernisaż prac dyplomowych uczniów Państwowego Liceum Sztuk...

Przebojowa, mistrzowska i młoda wiosna w Filharmonii Świętokrzyskiej

Wiosna w Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach zapowiada się bardzo ciekawie. Podczas środowej...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 61 543 396
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności