Siarka, która jest niemetalicznym pierwiastkiem chemicznym znajduje się we wszystkich komórkach organizmu ludzkiego, szczególnie jako istotny składnik struktury białkowej. Organizm dorosłej osoby zawiera ok. 100 g siarki. Siarka jest jednym z makroelementów niezbędnych do życia i zajmuje piąte miejsce na liście makroskładników mineralnych potrzebnych organizmowi ludzkiemu. Niedobór siarki może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Kiedy tego pierwiastka brakuje w organizmie mogą pojawić się odczucie niepokoju, zmęczenie, kłopoty ze wzrokiem i dolegliwości stawowe. Siarkę można uzupełnić poprzez spożywanie produktów spożywczych, a najwięcej zawierają jej m.in. mięso, podroby, drób, ryby, jaja, mleko i nabiał, chrzan, kapusta, kalafior, rzeżucha; zawierają ją też: szparagi, awokado, brokuły, selery, czarne i czerwone porzeczki, dynia, kukurydza, figi, groch, fasola, sałata, majeranek, cebula, owies, pasternak, gruszki, ziemniaki, rzodkiewka, rzepa, soja i pomidory. Siarkę można łatwiej i skuteczniej dostarczyć organizmowi poprzez kąpiele.
Nazwa Solca pochodzi od słonych źródlisk występujących dawniej na pobliskich łąkach. Istnienie wsi potwierdzone jest już od pierwszej polowy XIV w. W XVIII wieku we wsi została założona warzelnia soli. W początkach XIX w. głównie z inicjatywy Staszica robiono tu liczne poszukiwania soli. W 1815 r. wybito szyb i na głębokości 121 m natrafiono na obfite źródło gorzko - słone, które używać zaczęła okoliczna ludność w celach leczniczych. W 1837 r. Karol Godeffroy założył w Solcu uzdrowisko. Jego staraniem powstały tu domy dla kuracjuszy, których liczba sięgała ok. 300 rodzin rocznie. W roku 1837 Zdrój Solecki został wpisany do rejestru uzdrowisk polskich. Solcem w tym czasie zainteresował się profesor Wszechnicy Jagiellońskiej Józef Dietl, założyciel i wieloletni prezes towarzystwa balneologicznego w Krakowie. Wielkie szkody poniósł Solec w okresie I wojny oraz w roku 1921, kiedy to spaliły się w nim doszczętnie łazienki. Na ich miejscu inż. Romuald Daniewski zbudował nowe z żelaza i betonu. Druga wojna światowa zniszczyła część budowli i urządzeń oraz park zdrojowy. Planowany rozwój zakładu został zahamowany w roku 1951 kiedy Zakład Zdrojowy Solec-Zdrój został upaństwowiony. W latach 1951-1994 pomimo swych niewątpliwych walorów przyrodniczych i leczniczych Solec-Zdrój chylił się ku upadkowi z powodu braku inwestycji. Na początku XXI wieku dzięki inicjatywie Tomasza Kalety w Solcu-Zdroju powstały Baseny Mineralne, hotel Malinowy Zdrój, który w tym roku obchodzi 10. rocznicę powstania oraz Malinowy Raj otwarty w czerwcu 2015 roku. Na bazie wody siarczkowej produkowane są w Solcu-Zdroju balneokosmetyki.