Po roku przerwy spowodowanej pandemią Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza do udziału w szóstej edycji konkursu. Jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. W piątej edycji w 2019 r. wzięło udział prawie 800 kół. Najlepsze danie - nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty - przygotowała drużyna z Gorzykowa w woj. wielkopolskim.
KOWR liczy na rekordową frekwencję w wydarzeniu będącym prezentacją różnorodności kulinarnych tradycji regionów Polski. Który zespół stanie na podium, przekonamy się podczas wielkiego finału już jesienią. W tym roku pula nagród wyniesie ponad 35 tys. zł.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Kielcach