Impreza to największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych. Do Parku Etnograficznego w Tokarni przyjadą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz koła gospodyń wiejskich z gorącymi daniami, pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. W Chałupie ze Złotnik odbędzie się wypiek podpłomyków. Rękodzielnicy zaprezentują swoją ofertę wyrobów z drewna, łyka osikowego oraz wikliny. Przyjedzie producent pysznej chałwy z Czech. Chętni będą mogli wziąć udział w lekcji muzealnej „Dawne gry i zabawy”. Na scenie zaprezentują się zespoły i kapele ludowe z naszego regionu. Zaśpiewają także członkinie regionalnych kół gospodyń wiejskich.
22 maja zostanie rozstrzygnięty konkurs kulinarny „Smaki dzieciństwa". Do udziału wytypowano 30 potraw. Biorą w nim udział koła gospodyń wiejskich oraz instytucje, które chcą zaprezentować swoje kulinarne osiągnięcia. Celem konkursu jest przybliżenie smaków dzieciństwa, kojarzonego zazwyczaj z beztroskimi wakacjami na wsi, a także potraw przypominających chwile przy rodzinnym stole.
23 maja ok. godz. 16.00 MWK zaprasza wszystkich chętnych na scenę gdzie odbędzie się konkurs „Pierogożercy" - jedzenie pierogów na czas. Wybrane zostanie także najpiękniejsze stoiska wystawców Festiwalu Smaków.
W ciągu dwóch dni festiwalu goscie festiwalu będą wspominać naszych twórców ludowych, śpiewaków oraz muzyków, którzy odeszli od nas w przeciągu ostatnich 2 lat.
Organizatorami wydarzenia są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach, Echo Dnia i Muzeum Wsi Kieleckiej.
Źródło: MWK