Wtorek, 14 stycznia 2025 - Feliksa, Hilarego, Martyny

Nim na stół podano - spiżarnia i kuchnia "pańska" A A A

W XVII, XVIII i XIX-wiecznych poradnikach, książkach kucharskich czy też pracach dotyczących budownictwa znajdziemy wiele materiałów poświęconych tematowi odpowiedniej lokalizacji, funkcjonowania i zaopatrzenia spiżarni oraz kuchni w wielkopańskich rezydencjach, a także odpowiedniego doboru zatrudnianej tam służby. W wydanej w 1660 roku publikacji pt. Bankiet narodowi ludzkiemu od Monarchy Niebieskiego zaraz przy stworzeniu świata z różnych ziół, zbóż, owoców, Bydląt, zwierzyn, ptastwa, ryb, etc. zgotowany... autor Stanisław Kazimierz Hercius zaleca gospodarzowi planującemu wydanie bankietu wcześniejsze konsultacje z małżonką w celu zapobieżenia niespodziankom:

A ieżeliby się z przyiaciołami, czas upatrzywszy wolny, chciał ucieszyć, y w dom ich swoy zaprosić, ma sie wprzod przed  tym wcześnie z Małżonka swoia rozmowić y z stodoła obora, komora, z szkatuła, a nadto, z piwnica, z czeladzia tak swoią jako y przychodnio, przed zaproszeniem dobrze porachować; często sie bowiem tego przytrafia, iż tego nazaiutrz żałuiemy, co przy wesołym posiedzeniu utracimy.

Mistrz kuchni Stanisław Czerniecki w 1682 roku we wstępie do swojego dzieła Compendium Ferculorum albo zebranie potraw tj. Memoryjał Generalny, Albo ogólna pamięć przygotowania na bankiet. Według którego i największych monarchów bankiety być mogą i najuboższych być może ukontentowanie wymienił wszelkie niezbędne mięsiwa, warzywa, korzenie, przyprawy, produkty, półprodukty, sprzęty i akcesoria kuchenne, które powinny znajdować się w spiżarni i w kuchni, aby na wyborny bankiet przygotować odpowiednie potrawy. Podał również uwagi dotyczące najważniejszej osoby zarządzającej kuchennym królestwem:

Kucharz ma być ochędożny z czupryną albo głową wyczesaną, z ogoloną głową, rękami umytemi, paznoktami oberżnionemi, opasany fartuchem białym, trzeźwy, nieswarliwy, pokorny, chyży, smak dobrze rozumiejący, condimenta albo potrzeby do potraw dobrze znający, a nade wszytko wszytkim usługujący.

Spotkanie odbędzie się 1 września o godzinie 12.00 w Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach.

Źródło: MNKi

"O sole mio" – zajęcia z klasycznej emisji głosu w WDK

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach ma wyjątkową, unikatową ofertę dla pasjonatów śpiewania –...

Dziecięca Estrada Folkloru

Wojewódzki Dom Kultury im. J. Piłsudskiego wraz ze Starostwem Powiatowym w Kielcach organizują...

Potrzeba tysiąc statystów do filmu „Znak sprzeciwu”

Krakowska grupa Rafael Film poszukuje statystów do filmu „Znak sprzeciwu” przedstawiającego...

Nie żyje znakomita świętokrzyska garncarka Elżbieta Klimczak

Zmarła Elżbieta Klimczak, wybitna garncarka z gminy Morawica. Była laureatką wielu konkursów...

Sylwester w Kielcach – wystąpi Baranovski

Baranovski będzie gwiazdą tegorocznego Sylwestra Miejskiego, który odbędzie się na kieleckim...

"O sole mio" – zajęcia z klasycznej emisji głosu w WDK

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach ma wyjątkową, unikatową ofertę dla pasjonatów śpiewania –...

20-lecie Stowarzyszenia Przyjaciół Teatru im. Stefana Żeromskiego Loża 3 w Kielcach

Stowarzyszenie Przyjaciół Teatru im. Stefana Żeromskiego Loża 3 w Kielcach obchodzi w tym roku...

XIII Ogólnopolski Konkurs Kolęd, Pastorałek i Piosenek Świątecznych „Kolęda Płynie z Wysokości…”

Gminny Ośrodek Kultury „Perła” w Nowinach organizuje XIII Ogólnopolski Konkurs Kolęd, Pastorałek...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 66 261 608
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności