• godz.12.00 Polskich potraw różne smaki. Sarmatyzm od kuchni i kulinarna rewolucja
Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
wykład
• godz. 14.00 Od śniadania do deseru, czyli sztućce specjalistyczne w XIX wieku
Anna Sujecka, Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
wykład
• godz. 12.00-13.30 W poszukiwaniu dobrych manier, czyli sztuka savoir-vivre dla dzieci
Jak zachować się przy stole? Jak dobrać odpowiedni do uroczystości strój? Kto kogo pierwszy wita? Co przystoi, a co nie w trakcie ważnych spotkań?
Anna Żeromińska, edukator dzieci i młodzieży
wykład dla najmłodszych
• godz. 14.00-15.30 Owocowe dzieła sztuki
Czym jest food art, a czym carving? Jak dziś tworzą następcy Giuseppe Arcimbolda? Tajniki owocowych kompozycji.
warsztat dla dzieci
• godz. 16.00-17.30 Maniery bez bariery
Elementarz stołu: dlaczego na stole jest tyle sztućców? Czym to się je? Jak wzorowo nakryć do stołu? Podstawy savoir-vivre’u.
warsztat dla dzieci
Wstęp wolny
Źródło: MNKi