- W tym roku będziemy krążyć wokół najbardziej tradycyjnej potrawy - wokół pierogów. Będą warsztaty w lepieniu pierogów, które odbędą się 1 maja. Będzie też konkurs dla publiczności w jedzeniu pierogów na czas. Koła gospodyń wiejskich pochwalą się swoimi najlepszymi przepisami na pierogi - zachęca Mariusz Masny - dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej, które jest organizatorem Świętokrzyskiego Festiwalu Smaku.
- Dobrze, że wracamy do potraw, które były potrawami naszych dziadków. Dzieje się tak, dzięki Świetokrzyskiemu Festiwalowi Smaku - mówił marszałek województwa świetokrzyskiego Andrzej Bętkowski.
1 maja (środa)
Pierwszy dzień "IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków" o godzinie 10.00 rozpocznie msza święta (polowa) koło kościoła z Rogowa z oprawą zespołu śpiewaczego "Bolechowiczanie". Na scenie w sektorze dworsko-folwarcznym wystąpią Koła Gospodyń Wiejskich "Zagórzanki", "Występy", "Dwikozy", wokaliści ze „Studia Piosenki” przy Chmielnickim Centrum Kultury, Zespół Pieśni i Tańca "Gnieździska", Zespół Dziecięcy "Niedźwiadki" z Kierza Niedźwiedziego, Zespół Pieśni i Tańca "Łopuszno", "Guzowianki", "Kapela Świętokrzyska" oraz "Kapela Edwarda Goli" z Sędziszowa.
O godz. 15.00 rozpocznie się konkurs „Pierogożerca” (jedzenie pierogów na czas).
W godz. 12.00-16.00 panie z Kół Gospodyń Wiejskich "Występy" i "Zagórzanki" będą prowadziły warsztaty z lepienia pierogów. Wystawcy wezmą udział w konkursie na „Świętokrzyski pieróg”. Organizatorzy zapraszają także na degustację podpłomyków do Chałupy ze Złotnik.
2 maja (czwartek)
Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza do licznych degustacji i loteri przygotowanych przez „Prymat”. Na scenie wystąpią: zespół "Echa Łysicy", Zespół Pieśni i Tańca Domu Kultury w Małogoszczu, zespół "Gabułtowianki", "Kapela Heńka" z Małogoszczy oraz Stefan Wyczyński i "Kapela z Lubczy". W tym dniu rozstrzygnietry zostanie konkurs na „Najpiękniejsze stoisko IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków”, wybrane zostanie „Świętokrzyskie ciastko” oraz rozstrzygnięty będzie plebiscyt „Mistrzowie Smaku”.
Przez całą imprezę w skansenie będzie trwał wielki kiermasz produktów lokalnych i pysznych regionalnych potraw przygotowanych przez wystawców z całego regionu. Przyjadą także twórcy ludowi z wyrobami rękodzielniczymi.