Będzie to nowy cykl warsztatów i spotkań dotyczących przyszłościowych rozwiązań dla problemów związanych z żywnością i energią. Jakie mamy alternatywy? Podczas pierwszych warsztatów zostanie podjęty temat kulinarnego wykorzystania właściwości odżywczych owadów. Są źródłem białka, wapnia żelaza i cynku. Jako substytut mięsa mają same zalety, gdyż produkcja białka owadziego jest bardziej ekologiczna niż hodowla zwierząt, z powodu mniejszej emisji gazów cieplarnianych oraz niewielkim zużyciu wody i powierzchni.
Spotkanie i warsztaty poprowadzą dr. Jakub Urbański i Maciej Szulżycki. Opowiedzą o tym, dlaczego warto jeść owady, jak najlepiej je przyrządzić, a także jakie są tajniki ich samodzielnej hodowli. W części praktycznej uczestnicy warsztatów będą przyrządzać dania z mączników, drewnojadów, szarańczy i świerszczy. Będzie wytrawnie i słodko, a więc w stylu azjatyckim. Podczas warsztatów przygotowane zostaną szarańcza w tempurze, prażone świerszcze, mączniki stirfray z bazylią tajską i drewnojady na słodko z cynamonem.
Dr Jakub Urbański - biolog, założyciel firmy Hipromine rozwijającej technologię hodowli owadów oraz pozyskiwania z nich substancji bioaktywnych.
Marcin Szulżycki - fotograf, bloger kulinarny odkrywający smaki Azji.
Liczba miejsc na warsztaty: 15
Warsztaty są płatne na miejscu za odliczoną gotówką u prowadzącego 120 zł
Zapisy przez Evenea https://18155-58.evenea.pl
Wykład i warsztaty kulinarne dla dorosłych odbędą się 6 kwietnia w godz. 12.00-16.00 w sali warsztatowej ID.
Źródło: ID