Pierwsze warsztaty dotyczyc będą tematów kulinarnych, wykorzystania właściwości odżywczych owadów. Są źródłem białka, wapnia żelaza i cynku. Jako substytut mięsa mają same zalety gdyż produkcja białka owadziego jest bardziej ekologiczna niż hodowla zwierząt, z powodu mniejszej emisji gazów cieplarnianych oraz niewielkim zużyciu wody i powierzchni. Prowadzący zajęcia opowiedzą, o tym dlaczego warto jeść owady, jak najlepiej je przyrządzić, a także jakie są tajniki ich samodzielnej hodowli. W części praktycznej uczestnicy warsztatów będą przyrządzać dania z mączników, drewnojadów, szarańczy i świerszczy. Będzie wytrawnie i słodko, a więc w stylu azjatyckim.
---
Cena: 120 zł (płatne prowadzącym przed zajęciami)
Zapisy: evenea. Start 28.03.19 godz. 12:00 (pojawi się link w wydarzeniu)
Prowadzący: dr. Jakub Urbański & Maciej Szulżycki
---
Jakub Urbański - biolog molekularny, podróżnik, członek The Explorers Club. Założyciel pierwszej w Polsce profesjonalnej hodowli owadów Fabryka Owadów i współzałożyciel HiProMine, największej w Europie Środkowo-Wschodniej przemysłowej hodowli owadów. Od lat promuje owady jako alternatywne, przyjazne środowisku źródło białka.
Marcin R. Szulżycki - fotograf, kucharz, eksperymentator, bloger, kolekcjoner książek kucharskich i smakosz. Wymyśla, bloguje (slodkokwasna.pl), karmi, prowadzi warsztaty i fotografuje (cookandwatch.com). W chwilach wolnych od jedzenia, czy to na talerzu czy w obiektywie, lubi czytać książki, spać lub oglądać seriale (kolejność przypadkowa).
Źródło: ID