Szlak „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” ma pokazać miejsca serwowania kuchni regionalnej, wytwarzania i sprzedaży produktów tradycyjnych i lokalnych charakterystycznych dla regionu Gór Świętokrzyskich tj. powiatów: sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego.
O to, aby znaleźć się na szlaku mogą ubiegać się: rolnicy, producenci, przetwórcy wytwarzający i sprzedający uznany produkt tradycyjny i lokalny oraz restauracje i gospodarstwa agroturystyczne posiadający w swojej ofercie zdefiniowaną kuchnię regionalną i lokalną, uczestnicy szkoleń w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, a także podmioty oferujące taki produkt, które zadeklarują swój udział na szlak, a których wyboru dokona Zespół Certyfikujący.
Szczegóły na stronie http://www.sejmik.kielce.pl/item/50897-nabor-na-kulinarny-szlak-swietokrzyska-kuznia-smakow.
Źródło: Urząd Marszałkowski