Turystów i mieszkańców naszego regionu zapraszamy 19 września na dziedziniec zamkowy, gdzie o godzinie 14.00 rozpocznie się XIII Edycja Konkursu pt. „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”.
Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą potrawy jarskie w kuchni wiejskiej. Przedstawiciele gmin powiatu sandomierskiego zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu produkt kulinarny. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin. Zwycięzca zostanie uhonorowany główną nagrodą - Srebrną Chochlą. Ponadto uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Urząd Miejski w Sandomierzu, Starostwo Powiatowe w Sandomierzu oraz Dwór Dwikozy. Wstęp wolny.
Źródło: Muzeum Okręgowe w Sandomierzu