Przedmiotem konkursu są regionalne produkty żywnościowe, tj. surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw, nie zaś gotowe potrawy. Produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, powinny posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.
Finał wojewódzki konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów" odbędzie się 15 czerwca w godz. 11.00-18.00 w parku miejskim w Kielcach. Podczas trwania konkursu w muszli koncertowej zaprezentują się laureaci XXXVIII Buskich Spotkań z Folklorem, a na placu przy muszli zostanie zorganizowany kiermasz "Świętokrzyskie smaki". Wśród wystawców znajdą się zwycięzcy poprzednich edycji konkursu oraz członkowie sieci "Dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie". Impreza zakończy się koncertem zespołu Chmielnikers.
Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym są Urząd Marszałkowski województwa świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach, a na szczeblu centralnym, odbywającym się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałków województw – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, wspólnie ze Związkiem Województw RP.
Źródło: WDK