Podczas kiermaszu swoje produkty zaprezentują: dziczyznę - gospodarstwo agroturystyczne "Małyszyński Zakątek", pieczywo na zakwasie - piekarnia R. Dobrowolski w Kielcach, pieczywo orkiszowe - gospodarstwo ekologiczne "Ekorab", naturalne i ekologiczne dżemy i konfitury - Przetwórnia Owoców Sad Danków z Dankowa Dużego, Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia – przetwory z warzyw, a gospodarstwo ekologiczne "Zagroda Królów" – sok z ekologicznej borówki wysokiej. Nie zabraknie też zdrowych słodkości nagrodzonych "Perłą": miodu spadziowo-nektarowego z pasieki "Miody Napękowskie" i kazimierskiego miodu akacjowego z pasieki "Prawdziwe Miody". Gospodarstwo ekologiczne „Ekolud” zaprezentuje ekologiczne warzywa (jarmuż, roszponka, portulaka). Świeże jabłka sandomierskie oraz gotowe jabłka do szarlotki dostać będzie można na stoisku gospodarstwa ogrodniczego „Szymanówka”. Będzie także i naturalny tłoczony sok z jabłek z firmy "Smaki Ogrodu" z Bielin. Pojawi się również Teresa Łukasik z buncokiem strzałkowskim oraz gospodarstwo rybackie "Rytwiany" z wędzonym rytwiańskim karpiem. Dorośli miłośnicy lokalnego wina będą mogli przebierać w ofercie winnicy "Płochockich" i winnicy "Zbrodzice", a na dzieci czekać będzie krówka opatowska.
Celem cyklu spotkań jest zapoznanie mieszkańców Kielc i okolic z bogactwem kulinarnego dziedzictwa regionu świętokrzyskiego oraz promowanie bezpośredniego kontaktu konsumenta z produktem i producentem, który pozytywnie wpływa na wzrost świadomości lokalnej społeczności w zakresie zdrowego odżywiania.
Zapraszamy 5 kwietnia w godz. od 9.00 do 13.00 do kawiarni „Klimt” Best Western Grand Hotel przy ul. Sienkiewicza 78 w Kielcach. Wstęp na kiermasz jest bezpłatny.
Źródło: Urząd Marszałkowski