Konkurs ma na celu zidentyfikowanie i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach tradycyjnych charakterystycznych dla powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego oraz kieleckiego, powszechnie znanych i rozpoznawalnych, które mogłyby stać się ich wizytówką.
Efektem przedsięwzięcia będzie wydanie książki kucharskiej - zbioru potraw regionalnych w ramach realizowanego przez ŚODR projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Książka służyć będzie rozpowszechnianiu wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu Gór Świętokrzyskich oraz możliwościach wykorzystania walorów regionalnych potraw w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii. Celem nadrzędnym jest promocja regionu poprzez kuchnię regionalną i jej lokalne osobliwości.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 20 maja. Szczegółowe informacje zamieszczone zostały na stronie internetowej ŚODR: www.sodr.pl.
Źródło:
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach