Na "Szlaku kulinarnym Ponidzia i Powiśla" możemy degustować produkty lokalne, takie jak: miód wełecki, zupę czosnkową, pączki z Widuchowy, wędliny z pieca chlebowego, galus, kaszankę-szarbiankę czy dżem z marchwi. Na szlaku kulinarnym spróbujemy tez wina czereśniowego i morawiańskiego, anyżówki, śliwowicy. Szlak obejmuje Busko-Zdrój, Solec-Zdrój, Stopnicę, Pacanów i Europejskie Centrum Bajki, gminę Czarnocin ze zborem ariańskim, Opatowiec, Skansen Wsi Polskiej Morawiany, malowaną wieś, czyli Zalipie i Wiślicę. Na bazie szlaku kulinarnego z inicjatywy Małgorzaty Donoch powstał „Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla”. Autorami przepisów są miłośnicy i propagatorzy walorów kuchni ponidziańskiej i powislańskiej.
Produkty lokalne, regionalne i ekologiczne wytwarzane są głównie na małą skalę. Coraz częściej wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywa w państwach Unii Europejskiej znaczącą rolę. Klienci chętnie kupują produkty bardzo wysokiej jakości, które jednocześnie charakteryzują się tradycyjną metodą produkcji. Produkt lokalny, regionalny i tradycyjny jest szansą dla małych społeczności i staje się coraz większą atrakcją dla konsumentów.