Sobota, 6 grudnia 2025 - Dionizji, Leontyny, Mikołaja

Dobre to, co lokalne i regionalne A A A

Broszura edukacyjna, film, mapa dobrych praktyk – to tylko niektóre z efektów projektu „Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk”. Zostały one podsumowane podczas krajowej konferencji pt. „Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk”, która odbyła się w Kielcach i której celem była promocja wśród producentów i konsumentów najlepszych praktyk w zakresie produktu tradycyjnego, lokalnego, regionalnego i ekologicznego na poziomie ogólnokrajowym.

Konferencja pt. „Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” została zorganizowana przez Fundację „Regionalis” i Fundację AgriNatura. Podczas konferencji omawiane były zagadnienia dotyczące promocji produktów lokalnych i tradycyjnych, wykorzystania lokalnych zasobów, wprowadzania na rynek oraz dystrybucji produktów tradycyjnych, lokalnych, regionalnych i ekologicznych wytwarzanych tradycyjnymi metodami na obszarach wiejskich. Podczas spotkania odbyła się premierowa projekcja filmu edukacyjno-szkoleniowego „Produkt tradycyjny i lokalny – przykłady dobrych praktyk”, w którym zostały zaprezentowane gospodarstwa i firmy produkujące żywność ekologiczną. często tradycyjnymi metodami.

Polska posiada bogate dziedzictwo kulinarne. Złożyło się na to zarówno zróżnicowanie regionalne kraju, jak i jego historia oraz wpływy kultur krajów sąsiednich. O bogactwie tym niestety często zapominamy. Produkty lokalne, regionalne i ekologiczne wytwarzane są głównie w małej skali przy wykorzystaniu specyficznych umiejętności i technologii, a także związane są z określonym obszarem geograficznym. Coraz częściej wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywa w państwach Unii Europejskiej znaczącą rolę. Klienci chętnie kupują żywność bardzo wysokiej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjną metodą produkcji. Produkt lokalny, regionalny i tradycyjny jest szansą dla małych społeczności i staje się coraz większą atrakcją dla konsumentów.

W województwie świętokrzyskim przykładami „Dobrych praktyk” są: Piekarnia „Tradycja i zdrowie” w Bodzentynie, Zakład Wyrobów Wędliniarskich w Wąchocku oraz Sad Danków z Włoszczowy. Produkty ze znakiem UE przyznane zostały wiśni nadwiślańskiej, śliwce szydłowieckiej, fasoli korczyńskiej i fasolo wrzawskiej.

ZDJĘCIA

„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska
„Produkt tradycyjny i lokalny: promocja, marka, dystrybucja – przykłady dobrych praktyk” - Fot. Edyta Ruszkowska

Atrakcje II Świętokrzyskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Kielcach

W najbliższy piątek w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach rozpocznie się II Świętokrzyski Jarmark...

Debata pt. "Pamięć jako odpowiedzialność – dziedzictwo ocalałych"

11 grudnia w Instytucie Kultury Spotkania i Dialogu przy ul. Planty 7 w Kielcach odbędzie się...

Nowe nabytki archiwalne Delegatury IPN w Kielcach

3 grudnia (w środę) o godzinie 17.00 w Przystanku Historia na ul. Warszawskiej 5 w Kielcach...

Spotkanie z Mateuszem Pakułą "Odważ się szukać. O pasji, wyborach i przyszłości"

3 grudnia (w środę) o godzinie 11.00 w Muzeum Historii Kielc z czytelnikami spotka się Mateusz...

„Przebojem przez 90 lat” – koncert jubileuszowy w WDK

W najbliższą sobotę, 15 listopada, o godzinie 18, w sali widowiskowej Wojewódzkiego Domu Kultury...

Koncert jubileuszowy z okazji 90-lecia Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach (cz. 1)

15 listopada w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbył się koncert jubileuszowy, zorganizowany...

90-lecie Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach

Jesienią 2025 r. mija 90. rocznica rozpoczęcia działalności Domu Wychowania Fizycznego i...

"Dom dobry" w DKF "Fenomen". Spotkanie z Agatą Turkot

13 listopada o godz. 18.00 w kinie Fenomen w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach będzie można...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 72 327 538
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności