W tym roku z województwa świętokrzyskiego zakwalifikowało się aż 52 produkty, które startują w czterech kategoriach: produkty i przetwory mięsne, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Werdykt jury zostanie ogłoszony 16 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni. Początek - godz. 11.00.
Konkursowi towarzyszyć będzie kiermasz potraw tradycyjnych przygotowany przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie, pokazy ginących zawodów oraz występy na scenie. Zagrają i zaśpiewają: Dzierzgowianie, Wilkowianie i Kopcowianki oraz utytułowana kapela góralska z Żywca „Jontki’. Uczestnicy pikniku będą mogli wziąć także udział w konkursach, w których do wygrania będą kosze pełne tradycyjnych produktów świętokrzyskich.
Źródło: Urząd Marszałkowski województwa świętokrzyskiego