Wystawa jest efektem intensywnego procesu projektowego, który zaczął się przy stole. Zanim powstały porcelanowe formy, młodzi twórcy zasiedli do degustacji ponad 20 potraw. Wylosowali jedną z nich i wokół niej zbudowali całą koncepcję obiektu – z uwzględnieniem tekstury, zapachu i sposobu jedzenia. Tak narodziły się naczynia, które łamią schematy: frytki na piedestale, kopytka w ceramicznej rynience, placki podane pionowo, a nawet talerz, który jest jednocześnie planszą do gry w statki.
Ziemniak, traktowany często jako kulinarny oczywisty fundament, w projekcie „Bulwa” staje się metaforą – zmienną, złożoną i pełną znaczeń. Od egzotycznego przybysza z Peru, przez produkt militarny i chłopski, po warzywo przyszłości – obecne na Marsjańskich planach NASA. To opowieść o transformacji i wielowymiarowości.
Wystawa to okazja, by zobaczyć dizajn, który nie boi się żartu, eksperymentu i refleksji. Będzie można zobaczyć porcelanę, która nie tylko zdobi, ale też komentuje i prowokuje – zarówno formą, jak i funkcją. Prace powstały pod opieką Arkadiusza Szweda i Marii Krześlak-Kandziory. Wystawa potrwa do 18 maja.
Źródło: Instytut Dizajnu w Kielcach